Odrasli

NAJDEBLJI ČOVEK NA SVETU SMRŠAO 330 KILOGRAMA: Njegove fotografije pre i posle izazivaju jezu! (FOTO/VIDEO)

Huan Pedro Franko (35) je 2017. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda zbog kilaže, a nedavno je javno apelovao za pomoć kada je shvatio da mu je zdravlje toliko ugroženo da mu preti i smrt.

12.06.2023 18:01

NAJDEBLJI ČOVEK NA SVETU SMRŠAO 330 KILOGRAMA: Njegove fotografije pre i posle izazivaju jezu! (FOTO/VIDEO)
tiktok/printscreen/kingkevine4

Huan Pedro Franko (35) je mladi čovek koji konačno može ponovo da hoda pomoću štapa nakon operacije smanjivanja želuca. Taj Meksikanac je, naime, ranije bio vezan za krevet i bio je u velikoj opasnosti od smrti zbog svoje težine. Bio je proglašen najdebljim čovekom na svetu i upisan u Ginisovu knjigu rekorda 2017.

Nekadašnji najdeblji čovek na svetu ponovo je na nogama nakon što je smršao neverovatih 330 kilograma. Sada ima oko 250 kilograma sposoban je da šeta i sedi sam. On je za Telemundo, za emisiju Al Rojo Vivo, rekao: "Samo kada možete da podignete ruke i svaki dan odete u toalet vi ste zdravi".

Franko je apelovao za pomoć četiri meseca pre operacije. Tada je objavio da ima nešto više od 400 kilograma i da 6 godina nije napustio svoju sobu. Plašio se da će umreti jer je bio prinuđen da prestane sa specijalnom dijetom koju njegovi roditelji više nisu mogli da priušte. 

Kada sam imao šest godina već sam imao skoro 60 kilograma i otad su se samo gomilali. Sa 17 godina imao sam nešto više od 200 kilograma. Tada sam doživeo nesreću i proveo godinu i po dana u krevetu zbog povreda - ispričao je Franko.  

Tri operacije smanjenja želuca pomogle su mu da promeni život i sada čeka novu intervenciju uklanjanja opuštene kože za koju se smatra da je teška skoro 95 kilograma. Sada mu je bolje stanje i sa dijabetesom i hipertenzijom, oboljenjima koja su ga dovela u ozbiljnu opasnost.

Frankov sunarodnik Manuel Uribe, najteži čovek na svetu pre njega, izgubio je polovinu telesne težine pomoću lekara i nutricionista nakon što je dostigao 596 kilograma. Umro je u svom rodnom gradu Montereju na severu Meksika 26. maja 2014. godine.

Uribe je privukao pažnju širom sveta u januaru 2006. kada je uputio emotivnu poruku na meksičkoj TV mreži, izazvavši burne reakcije. Takođe je predstavljen u "The Heaviest Man in the World", televizijskom dokumentarcu iz 2007. o njegovom životu.

Inače, skoro 75 odsto odraslih u Meksiku smatra se gojaznim, a stopa dijabetesa je među najvišima u svetu. Zemlja je nedavno proglasila epidemiološku vanrednu situaciju zbog dijabetesa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)