Odrasli

GOJAZANI MUŠKARCI MLAĐI OD 30 GODINA IMAJU 3 PUTA VEĆI RIZIK DA OBOLE OD RAKA PROSTATE: Doktori su otkrili koja oscilacija u kilaži može biti fatalna (FOTO)

Istraživanja su dokazala da svi oni koji imaju neki kilogram viška u periodu do tridesete decenije imaju predispozicije za opasnu bolest.

18.05.2023 20:02

GOJAZANI MUŠKARCI MLAĐI OD 30 GODINA IMAJU 3 PUTA VEĆI RIZIK DA OBOLE OD RAKA PROSTATE: Doktori su otkrili koja oscilacija u kilaži može biti fatalna (FOTO)
shutterstock.com

Istraživanja su pokazala da muškarci koji dobijaju na težini u periodu do tridesete godine imaju povećan rizik od raka prostate. Oni pojedinci koji dobiju samo jedan kilogram godišnje od 17 do 29 godina imaju 27 odsto veće šanse da umru od ove bolesti, otkrili su švedski naučnici. Istraživači su istakli da bi održavanje iste kilaže u dobu do 30. godine moglo biti presudno za izbegavanje ove smrtonosne bolesti.

- Poznavanje faktora koji uzrokuju rak prostate je ključno za prevenciju. Jedino dobro utvrđeni faktori rizika kao što su starenje, porodična istorija bolesti i nekoliko genetskih predispozicija se ne mogu modifikovati. Sprečavanje naglog povećanja težine kod mlađih muškaraca je imperativ za prevenciju raka prostate - rekla je dr Marisa da Silva, sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

shutterstock.com

Rak prostate čest kod muške populacije

Rak prostate je najčešći tip tumora kod muškaraca u Velikoj Britaniji, koji ubija više od 12.000 njih godišnje. Studija, predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u Dablinu, pratila je 258.477 muškaraca čija je težina izmerena najmanje 3 puta između njihovih 17 i 60 godina. Svi su bili bez raka kada su se upisali u periodu od 1963. godine do 2014. godine, a praćeni su 2019. godine da bi se videlo da li su razvili bolest. Rezultati su pokazali da je kod 23.348 njih dijagnostikovan rak prostate, a 4.790 je preminulo. 

Povećanje telesne težine pre 30. godine bilo je povezano sa razvojem bolesti i umiranjem od nje. Istraživači su sugerisali da bi insulin, koji je viši kod gojaznih ljudi, mogao biti iza povećanog rizika.

- Ova nova studija pokazuje ogroman uticaj, koji povećanje težine u ranom odraslom dobu, može imati na muškarce u kasnijem životu. Ovakva istraživanja su ključna za sprečavanje smrtnih slučajeva. Mladići su "bombardovani" 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, reklamama za brzu hranu i to treba što pre obustaviti - rekla je dr Ketrin Džener iz Obesiti Health Alliance, a preneo San.

shutterstock.com

Muškarci koji imaju koje kilo više češće obolevaju

Održavanje zdrave težine može predstavljati mogućnost sprečavanja od mnogih karcinoma.

- Međutim, važno je zapamtiti da rak prostate može uticati na muškarce svih težina. Neke generalne klasifikacije postoje, pa tako muškarci stariji od 50 godina i muškarci sa porodičnom istorijom su u najvećem riziku od bolesti i trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom ako su zabrinuti - istakao je dr Sajmon Grejvson, iz Ujedinjenog Kraljevstva za rak prostate.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)