Slatkiši

KUGLOF sa cimetom, jabukama i orasima: Mirisni kolač stvoren za nedeljni UŽITAK

Mekana domaća poslatica odlično se slaže uz kafu ili čaj

Slika Autora
bySrećna Republika

02.11.2025 08:01

KUGLOF sa cimetom, jabukama i orasima: Mirisni kolač stvoren za nedeljni UŽITAK
shutterstock.com/Sky Motion

Sočan, mekan i mirisan, ovaj jesenji kolač spaja ukuse jabuke, oraha, cimeta i muskatnog oraščića. Dok se peče, cela kuća miriše na toplinu, nostalgiju i spokoj. Idealno uz šolju čaja ili kafe, za porodično popodne ili tiho jutro vikendom.

Kuglof sa cimetom, jabukama i orasima nije teško napraviti, a uživaćete u jesenjim mirisima dok ga pripremate po ovom starinskom receptu.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • 2 jabuke 
  • 80 g mlevenih oraha
  • Prstohvat soli
  • malo suvog grožđa, kašika meda za dodatnu aromu

Priprema:

U većoj činiji umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla, penasta i vazdušasta. Ovaj korak je ključan, što duže mutite, kuglof će biti mekši i sočniji.

Zatim polako dodajte ulje i jogurt, mešajući da se sve lepo sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, cimet i muskatni oraščić. Ove začine možete prilagoditi svom ukusu, ako volite intenzivniju aromu, slobodno dodajte još malo cimeta.

Postepeno umešajte suve sastojke u tečnu smesu, lagano mešajući varjačom ili silikonskom špatulom. Kada dobijete glatku masu, dodajte rendane jabuke i mlevene orahe, koji će obogatiti teksturu. Ako volite klasičan šmek starinskih kolača, možete dodati i šaku suvog grožđa ili kašiku meda.

Dobijenu smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof, pažljivo poravnajte površinu i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa. 

Pecite oko 40 do 45 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju. Da proverite da li je pečen, zabodite čačkalicu u sredinu kuglofa, ako izađe suva, spreman je.

Kada ga izvadite iz rerne, ostavite kuglof da se prohladi desetak minuta u kalupu, zatim ga pažljivo preokrenite na tanjir. Po želji ga pospite šećerom u prahu za klasičan izgled ili prelijte glazurom od meda i cimeta, ili šećernom glazurom, ukrasite po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)