Slatkiši

Sočan kolač od urmi i kafe koji miriše na jesen - jednostavan, a preukusan!

Sočan i aromatičan

Slika Autora
byNevena Jakovljević

01.11.2025 08:01

Sočan kolač od urmi i kafe koji miriše na jesen - jednostavan, a preukusan!
Shutterstock/Chiociolla

Mirisan, sočan i pun bogatog ukusa - kolač od urmi i kafe idealan je izbor za jesenje dane. Jednostavan za pripremu, a deluje kao desert iz omiljene poslastičarnice.

Sastojci:

  • 190 g urmi, bez koštica i iseckanih
  • 125 ml tople kuvane kafe
  • 220 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 60 g putera, omekšanog
  • 125 g šećera
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 125 g seckanih oraha

Za espreso glazuru:

  • 125 g šećera u prahu
  • 2 kašike kuvanog espresa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni i pripremite pleh za vekne tako što ćete ga podmazati i pobrašniti.

U jednoj činiji pomešajte seckane urme i toplu kafu, pa ostavite desetak minuta da omekšaju i upiju aromu. U međuvremenu, u drugoj posudi sjedinite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet i muskatni oraščić.

U velikoj činiji umutite puter i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, dobro muteći posle svakog, pa umešajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte suve sastojke i mešajte samo dok se testo ne poveže. Na kraju, lagano umešajte omekšale urme (zajedno s preostalom kafom) i seckane orahe.

Sipajte testo u pripremljen pleh, poravnajte površinu i pecite oko 60-70 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

Kada se kolač ispeče, ostavite ga da odstoji 10 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

U manjoj činiji umutite šećer u prahu, kuvani espreso i malo ekstrakta vanile, dok ne dobijete glatku, sjajnu smesu. Prelijte ohlađeni kolač i ostavite da se glazura stegne.

Rezultat? Neodoljivo sočan kolač s blagom aromom kafe i karamelastim tonovima urmi - jednostavan, a poseban.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)