Hladna jesen i zima pravo je vreme za brojne tople napitke. Ove jeseni ceo svet je poludeo za jednim napotkom - late sa bundevom. U pitanju je kremasti, topli napitak sa neodoljivim ukusom i mirisom bundeve i cimeta, koji se služi i u beogradskim kafićima. Ovaj globalni trend koji je preplavio kafiće od Njujorka do Tokija, zaživeo je i u Beograd.
U beogradskim lokalima na Dorćolu i Vračaru služi se late sa bundevom u raznim varijantama. Od potpuno bezalkoholne verzije do onih s dodatkom mrvice alkohola za one koji vole malo drskiji ukus koji je savršen da vas utopli u hladnim jesenjim večerima.
Kafa late je i sama po sebi omiljeni napitak mnogih zbog blago ukusa i manjoj količini kofeina. Uz to može lako da se kombinuje i sa drugim ukusima i začinima kao što je cimet ili đumbir. Čak i ako niste veliki ljubitelj bundeve, vredi napraviti izuzetak.
shutterstock.com/Elena Veselova
Kremasta pena, toplo mleko, bogati začini i miris koji podseća na kolače čini ovaj napitak gotovo magičnim načinom da poporavite dan.
Srećna republika vam poklanja dva recepta za late sa bundevom, jedan bezalkoholan, drugi sa mrvicom alkohola, pa izaberite onaj koji vam se najviše sviđa.
Klasični late od bundeve
Sastojci:
- 2 kafene kašike pirea od bundeve
- prstohvat cimeta
- prstohvat đumbira u prahu
- prstohvat muškatnog oraščića
- 30 ml espreso kafe (ili omiljene instant kafe)
- 30 ml mleka po izboru
- šlag ili umućena slatka pavlaka (opciono)
Priprema:
U dubljoj čaši pomešajte pire od bundeve sa začinima. Dodajte vrelo mleko i dobro promešajte, a možete koristiti i mali mikser za kafu kako biste dobili onu prepoznatljivu, penastu teksturu. Zatim sipajte kafu i po želji ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.
Pospite prstohvat cimeta po vrhu. Ako nemate gotov pire, možete ga lako napraviti - ispecite kriške bundeve, pa ih izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku, baršunastu teksturu.
Late sa bundevom i mrvicom alkohola
Sastojci:
- 50 ml votke
- 15 ml sirupa od bundeve
- 10 ml likera od kafe
- 10 ml Bejlisa
- 1 dupli kratki espresso
- prstohvat cimeta u prahu
- 1 štapić cimeta za ukrašavanje
Priprema:
Sve sastojke sipajte u šejker, dodajte šaku leda i dobro promućkajte. Procedite dvaput i sipajte u elegantnu, dublju čašu. Zatim stavite salvetu preko polovine gornjeg dela čaše. Na jednu polovinu pospite cimet, a na drugu položite štapić cimeta. Za dodatni efekat, jedan kraj štapića možete nakratko ugrejati na plinskom šporetu tako će cimet pustiti svoj prepoznatljiv miris koji se savršeno stapa s aromama kafe i likera.
Komentari (0)