Jela bez mesa

Jesenja ČORBA koja greje dušu, jača IMUNITET i vraća ENERGIJU, a gotova je za 30 minuta!

Dovoljna su vam tri sastojka da napravite zdrav i ukusan obrok posle napornog dana

Slika Autora
bySrećna Republika

29.09.2025 08:01

Jesenja ČORBA koja greje dušu, jača IMUNITET i vraća ENERGIJU, a gotova je za 30 minuta!
shutterstock.com/Elena Eryomenko

U vremenu kada sve brzo živi, ova čorba nas podseća da se u jednostavnim stvarima često krije ono najlepše. Potreban vam je samo jedan lonac i nekoliko sastojaka da kuća zamiriše na jesenju čorbu koja vraća osmeh i greje dušu. 

Ono što ovu jesenju čorbu čini posebno vrednom jeste njeno bogatstvo nutrijentima važnim za jačanje imuniteta. Bundeva je pravi saveznik imuniteta, sadrži obilje beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, važan za očuvanje vida, zdravlje kože i otpornost organizma. Uz to, bogata je antioksidansima i veoma je niskokalorična, što je čini idealnim izborom za lagan, a hranljiv obrok.

Šargarepa, još jedna narandžasta kraljica jeseni, takođe obiluje beta-karotenom i vlaknima. Poznata je po svom blagotvornom dejstvu na kožu i vid, ali i po tome što doprinosi zdravoj probavi.

Krompir, osim što daje čorbi punu, kremastu teksturu i osećaj sitosti, donosi i dragocene vitamine i minerale poput vitamina C, B6 i kalijuma, koji su važni za energiju i ravnotežu u organizmu.

Zajedno, ovi sastojci ne samo da stvaraju ukusnu i mirisnu čorbu, već i pravu malu nutritivnu bombu koja jača imunitet, poboljšava varenje i pomaže telu da se izbori sa upalama, što je posebno važno u prelaznim jesenjim danima kada nam je dodatna zaštita najpotrebnija.

Sastojci:

  • 400 g bundeve (oljuštene i isečene na kocke)
  • 2 šargarepe
  • 2 srednja krompira
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja ili putera
  • 1 l povrtnog bujona (ili vode + kocka)
  • So, biber po ukusu
  • Prstohvat muskatnog oraščića (po želji)
  • Kašičica đumbira (svežeg ili u prahu, po želji)
  • Kašika pavlake ili jogurta za serviranje (opciono)
  • Semenke bundeve ili suncokreta za dekoraciju

Priprema:

Oljuštite i isecite bundevu, šargarepu, krompir i luk. Beli luk sitno naseckajte. U loncu zagrejte ulje ili puter. Dodajte crni luk i beli luk, dinstajte 2-3 minuta dok ne omekšaju. Ubacite šargarepu, krompir i bundevu. Kratko proprži sve zajedno da povrće pusti miris. 

Nalijte bujonom, dodaj začine (so, biber, đumbir, muskatni oraščić). Poklopi i kuvaj na srednjoj vatri oko 20 do 25 minuta, dok sve ne omekša.

Sklonite sa vatre i usitnite štapnim mikserom (ili u blenderu) dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte još malo vode ako je čorba pregusta. Sipajte u činije, dodajte kašičicu pavlake ili jogurta, pospite semenkama bundeve, peršuna. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)