Jela sa mesom

NAJBOLJI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU: Okuplja porodicu i prijatelje, a miriše na tradiciju!

Riblja čorba je jedan od omiljenih specijaliteta širom sveta, a može se poslužiti čak i kao glavno jelo.

Slika Autora
byAna Đelić

21.08.2025 08:01

NAJBOLJI RECEPT ZA RIBLJU ČORBU: Okuplja porodicu i prijatelje, a miriše na tradiciju!
Slavica Stajic/Shutterstock

Malo je jela koja u sebi nose toliko tradicije i ukusa kao dobra riblja čorba. U mnogim krajevima Srbije ona je više od obroka, to je povod za okupljanje, druženje i nadmetanje u tome čija je čorba najbolja. Bilo da se priprema u kotliću pored reke ili u kuhinji u stanu, riblja čorba uvek mami mirisima, a njen bogat ukus teško ostavlja ravnodušnim. Donosimo provereni recept koji će vas oduševiti, a uz koji će svaki zalogaj imati miris i ukus domaće tradicije.

Sastojci:

  • kg šarana
  • kg soma, mrene, ikre i mleči
  • 4 kašike masti ili 2 dl ulja
  • 3 glavice iseckanog crnog luka
  • kašike aleve paprike
  • kašika ljute tucane paprike
  • 2 dl paradajza pirea ili kuvanog paradajza
  • 2 dl belog vina
  • kesica dodatka začina za riblju čorbu
  • 2 lista lovora
  • so po ukusu
  • 3 l vode

Priprema:

Ribu očistiti i narezati na komade srednje veličine. U kotlić ili lonac (ako spremate u stanu) zagrejati ulje, dodati luk i pržiti ga lagano na tihoj vatri. Kada postane staklast, u luk ubaciti slatku alevu i ljutu tucanu papriku, paradajz pire, belo vino, lovor i dodatak začina iz kesice, prethodno razmućen u vodi i bez grudvica.

Sipati vodu i pojačati vatru, da voda provri. Zatim dodati ribu, ikru i mleč i kuvati na najjačoj vatri oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja degustirati čorbu i po želji začinima korigovati ukus.

Kuvanu ribu izvaditi iz čorbe, malo je prohladiti, pa polako i strpljivo prstima odstraniti kosti i čiste komadiće ribe vratiti u čorbu.

Čorba se, po ovom receptu i odstranjenim kostima, može poslužiti i kao glavno jelo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)