Jela sa mesom

MAĐARSKI GULAŠ: Začinjeno STARINSKO jelo na kašiku koje tera jesenju hladnoću

Ovo tradicionalno varivo spoj je sočne junetine, povrća i nezaobilazne crvene paprike

Slika Autora
bySrećna Republika

02.10.2025 13:01

MAĐARSKI GULAŠ: Začinjeno STARINSKO jelo na kašiku koje tera jesenju hladnoću
shutterstock_Dar1930

​Kada temperature padnu, a jesen počne da izgleda kao zima, nema boljeg načina da se zagrejete nego tanjirom dobrog, starinskog variva. A šta je bolje od mađarskog gulaša koji je je bogatog ukusa, aromatičan i savršeno začinjen. Poreklom iz srca Panonske nizije, ovo starinsko jelo na kašiku spoj je sočne junetine, povrća i nezaobilazne crvene paprike koja mu daje prepoznatljivu boju i intenzitet ukusa.

Bilo da ga pripremate za porodični ručak, vikend sa prijateljima ili kao obrok okrepljenja posle napornog dana, tanjir mađarskog gulaša uvek prija, osim što je ukusan, on će vas i zagrejati. U nastavku vam donosimo originalni recept koji možete lako da pripremite kod kuće.

Sastojci:

  • 800 g junetine (plećka)
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike masti ili ulja (idealno svinjska mast, po tradiciji)
  • 2 kašike slatke mlevene paprike (ako imate mađarsku)
  • 1 kašičica ljute paprike (po ukusu)
  • 1 kašika paradajz pirea (ili 1 svež paradajz oljušten i iseckan)
  • 1 veća šargarepa
  • 1 paprika (poželjno zelena ili žuta, slatka)
  • 2–3 krompira (isečena na kocke)
  • So i biber po ukusu
  • 1 list lovora 
  • Voda ili domaći bujon (oko 1,5 l)

Priprema:

Luk sitno iseckajte i propržite na masti dok ne postane staklast i poprimi žućkaatu boju. Sklonite sa vatre i dodajte mlevenu papriku, slatku i ljutu. Promešajte da paprika ne zagori. Smanjite temperaturu i dodajte meso isečeno na malo veće kocke. Pržite meso dok ne porumeni sa svih strana.

Zatim u dinstanje dodajte sitno seckani beli luk, paradajz pire, lovor, so i biber. Sipajte malo vode ili bujona, tek toliko da pokrije meso. Kuvajte poklopljeno oko sat vremena, dok meso ne omekša.

Dodajte iseckano povrće: šargarepu, peršun, papriku i krompir. Dolijte još tečnosti po potrebi i kuvajte još 30 do40 minuta, dok krompir i povrće ne budu mekani. Na kraju, proverite začine i gustoću, gulaš treba da bude gušći od supe, ali ne pregust.

Tradicionalno se služi s domaćim hlebom, ili samo uz kašiku kisele pavlake. Uz čašu crnog vina biće pravi ugođaj! Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)