Kupus je jedna od najzdravijih namirnica koja se može koristiti na najrazličitije načine od svežeg za salatu do raznih đakonija od kiselog i pite od kupsa. U Srbiji se često priprema varivo od ovog svežeg povrća koji se naziva sladak kupus.
U pitanju je slano jelo ali je toliko ukusno i slatko da je zbog toga dobio ovaj epitet. Sladak kupus može da se pravi bez i sa mesom, najčešće se koristi kockice sveže junetine ali reko kad se stavlja piletina.
Upravo sladak kupus sa pilećim mesom je stari rumunski specijalitet i svi koji su ga probali tvrde da je preukusan.
Srećna republika vam poklanja recept za ovaj stari rumunski specijalitet odnosno za sladak kupus sa piletinom.
Sastojci:
- 200 g belih pilećih prsa bez kostiju
- 2 manje glavice kupusa
- 1 kašika putera
- 2 šargarepe
- 1 kašika paradajz paste
- 1 vezica mirođije
- 200 ml pileće supe (temeljac)
- 200 g jogurta
- 1-2 kobasice
- so, biber, aleva paprika
Priprema:
Glavice kupusa se očiste od spoljašnjih listova a potom iseku na krupne trakice ili sitnije kockice šta ko voli. Meso isecite na kockice, kobasice na kolutove a šargarepu izrendajte. U većoj šerpi na zagrejanom ulju prodinstajte malo kupusa sa šargarepom, paprikom i biberom, pa nalijte supu. Dodajte meso, kobasice, paradajz pastu, so, ostatak kupusa i ostavite da se krčka 30 minuta na laganoj vatri. Kad su kupus i meso gotovi dodajte puter, prelijte sa jogurtom i pospite iseckanom mirođijom. Sve dobro izmešajte i ručak od slatkog kupusa sa piletinom je gotov. Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)