Nema kolača koji vraća u detinjstvo kao prave, domaće vanilice. Njihov miris, ukus i nežna struktura koja se rastapa u ustima vraća nas u vremena kada su bake znale tajne koje se danas retko pamte.
Ovaj recept potiče još iz starih sveski naših baka, prenosi se sa kolena na koleno i pravi se na potpuno tradicionalan način. Jednom kada ih probate, više nikada nećete želeti da pravite drugačije. A kad ih komšije omirišu, nećete moći da ih se otarasite!
Sastojci:
- 250 g domaće svinjske masti (za originalni ukus) ili putera
- 150 g šećera u prahu
- 2 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 500 g mekog brašna (tip 400)
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- džem od kajsije ili šljiva za filovanje
- šećer u prahu za uvaljavanje
Priprema:
U činiji dobro umutite mast sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto i penasto. Zatim umutite žumanca i vanilin šećer u smesu.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa postepeno dodajte u smesu. Mesite dok ne dobijete glatko i meko testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna.

shutterstock/ EDP Photography/ Vesna Marković
Umotajte testo u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Razvucite testo na debljinu od oko 5 mm, vadite male krugove modlicom.
Poređajte ih na pleh sa papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 8 do 10 minuta.
Važno je da ostanu bele, ne smeju da porumene!
Kada se ohlade, spajajte po dve vanilice džemom, a zatim ih obilno uvaljajte u šećer u prahu.
Uživajte!
Komentari (0)