Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA VANILICE: Ova priprema će oduševiti i najiskusnije domaćice!

Ovaj način spremanja poznatog slatkiša potiče još iz starih svezaka naših baka.

Slika Autora
byIva Milenković

06.09.2025 08:01

STARINSKI RECEPT ZA VANILICE: Ova priprema će oduševiti i najiskusnije domaćice!
shutterstock/ EDP Photography/ Vesna Marković

Nema kolača koji vraća u detinjstvo kao prave, domaće vanilice. Njihov miris, ukus i nežna struktura koja se rastapa u ustima vraća nas u vremena kada su bake znale tajne koje se danas retko pamte.

Ovaj recept potiče još iz starih sveski naših baka, prenosi se sa kolena na koleno i pravi se na potpuno tradicionalan način. Jednom kada ih probate, više nikada nećete želeti da pravite drugačije. A kad ih komšije omirišu, nećete moći da ih se otarasite!

Sastojci:

  • 250 g domaće svinjske masti (za originalni ukus) ili putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žumanca
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • džem od kajsije ili šljiva za filovanje
  • šećer u prahu za uvaljavanje

Priprema:

U činiji dobro umutite mast sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto i penasto. Zatim umutite žumanca i vanilin šećer u smesu.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa postepeno dodajte u smesu. Mesite dok ne dobijete glatko i meko testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna.

shutterstock/ EDP Photography/ Vesna Marković

Nema kolača koji vraća u detinjstvo kao prave, domaće vanilice

Umotajte testo u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Razvucite testo na debljinu od oko 5 mm, vadite male krugove modlicom.

Poređajte ih na pleh sa papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 8 do 10 minuta.

Važno je da ostanu bele, ne smeju da porumene!

Kada se ohlade, spajajte po dve vanilice džemom, a zatim ih obilno uvaljajte u šećer u prahu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)