Jela bez mesa

GIBANICA MEKA KAO DUŠA: Ovaj tajni sastojak daje joj neodoljiv šmek

Iako postoji mnogo recepata, ovaj se posebno izdaja.

Slika Autora
byIva Milenković

04.09.2025 08:01

GIBANICA MEKA KAO DUŠA: Ovaj tajni sastojak daje joj neodoljiv šmek
Shutterstock/Baloncici

Gibanica je jedno od najomiljenijih tradicionalnih jela na našim prostorima. Miris tople gibanice iz rerne vraća nas u detinjstvo i podseća na vreme kada su je naše bake spremale u periodu kada je cela porodica na okupu. Iako postoji mnogo recepata, jedan se posebno izdvaja, starinski recept iz bakinog kuvara, koji datira iz davnih vremena i prenosio se s kolena na koleno.

Mnogi danas prave gibanicu na brzinu, koristeći moderne trikove i prečice, ali pravi poznavaoci znaju da tajna savršene gibanice leži u pažljivom biranju sastojaka i jednom dodatku koji joj daje posebnu teksturu i ukus. Upravo taj mali detalj pravi razliku između obične pite i gibanice o kojoj svi pričaju.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500 g sira (najbolje domaćeg, punomasnog)
  • 4 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja ili rastopljenog putera
  • 1 kašičica soli
  • tajni sastojak, kašika kisele pavlake (ona daje sočnost i čini da gibanica ostane meka i sutradan)

Priprema korak po korak:

U velikoj posudi izmrvite sir i dodajte jaja, jogurt, mleko, so i kašiku pavlake. Sve dobro sjedinite. Pleh podmažite uljem ili puterom, pa na dno stavite dve kore.

Uzmite jednu koru, zgužvajte je, umočite u fil i stavite u pleh. Ponavljajte dok ne potrošite pola fila i pola kora. Stavite još jednu koru preko sloja, a zatim nastavite istim postupkom do kraja.

Shutterstock/Anastasia Kamysheva

Gibanica je jedno od omiljenijih tradicionalnih jela na našim prostorima

Završite sa dve kore na vrhu, premažite ih uljem ili puterom i po želji i pospite susamom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 40 minuta, dok ne porumeni i ne zamiriše cela kuća.

Ono što ovaj recept čini posebnim jeste kisela pavlaka u filu. Naše bake su je koristile kako bi gibanica ostala sočna i mekana, čak i kada se ohladi. Uz to, kombinacija domaćeg sira i jogurta daje joj autentičan, pun ukus koji nas vraća u prošlost.

Gibanicu poslužite je uz jogurt ili kiselo mleko.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)