Jela bez mesa

Sva strast JUGA SRBIJE u jednom prilogu: ORIGINALNI recept za URNEBES koji će vam začiniti dan

Savršeno pikantan ukus, bez pavlake i majoneza, dodatka koje ne podrazumeva tradicionalna receptura

Slika Autora
bySrećna Republika

04.11.2025 15:25

Sva strast JUGA SRBIJE u jednom prilogu: ORIGINALNI recept za URNEBES koji će vam začiniti dan
Shutterstock/Nenad Nedomacki

Urnebes salata je jedan od najpoznatijih specijaliteta južne Srbije, posebno Niša i okoline. Nastala je kao neizostavan deo svakog roštilja, uz ćevape, pljeskavice i topli somun. Ono što je čini posebnim jeste njen pikantan ukus, jednostavna priprema i bogata aroma belog luka i paprike.

Ovo je originalni recept za urnebes salatu, onakav kakav se tradicionalno priprema u niškom kraju, a to znači bez pavlake, majoneza i drugih dodataka.

Pravi se isključivo od domaćeg belog sira, ljute i slatke aleve paprike, belog luka i ulja. Rezultat je autentičan, ljutkast, ali savršeno izbalansiran ukus koji savršeno ide uz svaki zalogaj mesa s roštilja.

Ako želite da osetite pravi duh juga Srbije, bez "modernih" prilagođavanja - ovo je recept koji treba da probate.

Sastojci:

  • 300 g sitnog belog sira (mladog ili punomasnog, po mogućstvu domaćeg)
  • 2-3 čena belog luka
  • 1-2 kašičice mlevene ljute paprike (ili po ukusu)
  • 1/2 kašičice slatke mlevene paprike (radi boje i ukusa)
  • 2-3 kašike ulja (najbolje suncokretovog ili od semenki grožđa)
  • Po želji: malo pavlake (1–2 kašike, ako želite kremastiju teksturu)
  • so po ukusu (ako sir nije dovoljno slan)

Priprema:

Sir izgnječite viljuškom (ili izblendirajte za glatkiju teksturu). Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite, pa ga dodajte siru zajedno sa mlevenom ljutom i slatkom paprikom. Polako umešajte ulje dok se masa ujednači, kao kada pravite majonez. Boja treba da bude narandžasto-crvenkasta, a ukus ljut, ali ne previše.

Odličan je uz roštilj, pečeno meso ili uz topli somun.

Savet: Neki dodaju i malo sirćeta ili limunovog soka za dodatnu svežinu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)