Svadbarski kupus je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela srpske kuhinje. Nastao je u Šumadiji, a ime duguje činjenici da je bio obavezno jelo na svadbama i velikim slavljima. Sprema se u velikim zemljanim ili metalnim kazanima, često napolju, na tihoj vatri, i kuva se satima dok kiseli kupus i meso ne postanu mekani i sočni. Ono što ga čini posebnim je jednostavnost, potrebno je samo nekoliko sastojaka, a rezultat je bogat ukus koji okuplja porodicu i goste oko stola. Zato vam darujemo najjednostavniji i najukusniji recept za svadbarski kupus.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1,5 kg mesa (najčešće svinjetina i junetina, sa kostima i masnijim delovima)
- 300 g suvih rebara ili slanine
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- pet-šest listova lovora
- 1 kašičica aleve paprike (po želji i ljute)
- so i biber po ukusu
- mast ili ulje
Priprema:
Prvo isecite glavice kupusa i luk isecite na krupnije komade, a čenove belog luka ostavite cele. Na dno velikog dubljeg lonca stavite malo masti, pa poređajte sloj iseckanog kiselog kupusa. Preko kupusa poređajte meso isečeno na veće komade i suvo meso. Dodajte luk i beli luk, pa pospite začinima.

shutterstock.com/V.Dr
Ponovite redove dok se ne potroši sav materijal, završavajući slojem kupusa. Nalijte vodom tek da prekrije kupus i meso.
Kuvajte na laganoj vatri četiri do pet (u originalnoj pripremi i duže, i do šest - sedam sati). Ne mešajte varjačom, već samo povremeno prodrmajte lonac da se sastojci sjedine.
Savet: Što se duže krčka, svadbarski kupus je ukusniji. Najbolji je kad se sprema u kazanu na otvorenom plamenu, gde dim daje dodatnu aromu. Ali ništa manje ukusan neće biti ni kada ga vi prirpemite kod kuće. Uživa
Komentari (0)