Jela bez mesa

Starinski PREBRANAC koji uvek uspeva, a uz ovih 7 trikova dobićete jedinstven šmek

Pravo domaćinsko jelo zahteva malo više strpljenja, ali na kraju dobijate ukus u kojem će svi uživati

Slika Autora
bySrećna Republika

13.10.2025 16:35

Starinski PREBRANAC koji uvek uspeva, a uz ovih 7 trikova dobićete jedinstven šmek
Shutterstock/ Sergii Koval

Prebranac je jedno od najprepoznatljivijih i najvoljenijih jela sa Balkana. Pravi se od pasulja, najčešće tetovca, u kombinaciji sa obiljem crnog luka i pažljivo odabranih začina. Ono što ovo jelo izdvaja je način pripreme - dugo, polako, i sa puno pažnje, kako bi se svi ukusi proželi i zaokružili u bogatu, slasnu celinu. Najčešće se peče u rerni, što mu daje karakterističnu zapečenu koricu i duboku aromu.

Ovaj tradicionalni specijalitet podjednako se priprema tokom posta, ali i kao prilog uz mesna jela, posebno zimi. Bilo da se služi topao uz svež hleb, ili hladan kao meze, prebranac ne gubi na svojoj privlačnosti. Iskoristite ovaj  starinski recept  da se uverite u to. 

Sastojci:

  • 500 g belog pasulja (tetovac, gradištanac)
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 velika kašika mlevene slatke paprike
  • 1-2 sveže ili sušene crvene paprike (opciono, ali poželjno)
  • So, biber
  • Lovorov list (2-3 kom)
  • Malo peršuna (po želji)
  • Ulje (suncokretovo ili još bolje – domaće svinjsko mast)
  • Voda (po potrebi)
  • Malo aleve ljute paprike ili tucane paprike za pikantniji ukus (po želji)

Priprema:

Priprema prebranca za pečenje je ključna za uspeh ovog jela. Najbolje je da počnete tako što ćete pasulj prvo potopiti u vodi preko noći.

Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i kuvajte dok ne uskuva.Nakon desetak minuta promenite vodu da bi seodstranila gorčina i nadimanje, i kuvajte dok ne omekša, ali pazite da ga ne prekuvate (30-40 minuta biće dovoljno).

vkuslandia/Shutterstock

Pasulj potopite u vodu veče uoči pripreme

U međuvremenu dok se kuva pasulj, crni luk iseckajte na tanka rebarca. U tiganju na srednje jakoj vatri dinstajte luk na ulju ili masti dok ne postane staklast i počne da dobija svetlo braon boju. Dodajte mlevenu papriku, beli luk i seckanu suvu papriku. Kratko propržite.

Kada ste skuvali pasulj i propržili luk i papriku, u zemljanu ili vatrostalnu posudu slažite red pasulja, red luka i začina, dok se sve ne potroši. Završite sa lukom i zalijte sa 1–1,5 šolje vode od kuvanja pasulja. Dodati lovorov list i po želji malo peršuna.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni Celzijusa oko sat vremena, dok se ne stvori lepa zapečena korica i višak tečnosti ne ispari.

Povremeno proverite pasulj dok se peče -  ako se suši previše, slobodno dodajte malo vode od pasulja.

7 trikova za savršen prebranac

  • Pasulj mora biti "al dente" pre pečenja: ako se raskuva, dobićete kašu.
  • Karamelizovani luk je ključ:nemojte da žurite dok ga dinstate, sporije dinstanje daje bolji ukus.
  • Dodajte dimljenu papriku: ona daje specifičnu dubinu i specifičan ukus.
  • Zemljana posuda čini razliku: ravnomerno raspoređuje toplotu i daje rustični šmek.
  • Ostavite ga da "odleži": prebranac je još bolji sutradan.
  • Možete ubaciti i malo paradajz pirea: Iapk sttarinski prebranac tradicionalno ide bez njega.
  • Nemojte previše da mešate dok se peče – pasulj se može raspasti.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)