Prvomajski uranak je prilika za dobro druženje. Većina ljudi za ovaj praznik izađe u priridu gde se priprema roštilj ili gulaš u kotliću. A, zašto ne biste, kao nekad naši preci, pripremili tradicionalno srpsko jelo pasulj u kotliću ili ga lagano krčkajući na šporetu na drva. Svaka porodica ima svoj recept, ali osnovni sastojci i priprema su skoro uvek isti. Tradicionalno, čorbast pasulj je savršeno jelo za sve prilike koje će vas dugo držati sitim.
Srećna Republika vam poklanja tradicionalni recept prvomajski čorbasti pasulj u kotliću. Ovo je osnovna mera, a vi je prilagođavajte u zavisnosti od broja ljudi.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 1 veliki luk
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 velika krompira
- 100 g suvog mesa (suva rebra, suva kobasica ili dimljeni vrat)
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 2 kašike ulja
- So, biber po ukusu
- 4 l vode (u zavisnosti od željene gustine)
Priprema:
Pasulj operite u hladnoj vodi i stavite da malo odstoji. Možete i da ga skuvate, a potom tu vodu bacite kako biste izbegli nadimanje. Oljuštite i iseckajte luk, šargarepu i krompir. Sitno iseckajte beli luk. Isecite sušeno meso na manje komade, a ukoliko koristite sušene kosti, možete ih staviti cele, ali ih kasnije izvadite. Zagrejte ulje u velikoj šerpi i dodajte seckani luk. Pržite ga na srednjoj vatri. Zatim dodajte sitno seckani beli luk i pržite još munut pazeći da ne zagori. U lonac dodajte seckanu šargarepu, sušeno meso, lovorov list i biber, pasulj, vodu i alevu papriku i paradajiz pire, sve dobro promešajte. Kuvajte na laganoj vatri do pasulj u potpunosti ne omekša, a suvo meso ne počne da se odvaja od kostiju. Proverite da li je potrebno da dodate još soli i bibera. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi pre služenja. Uz pasulj najbolje ide salata od svežeg kupusa. Uživajte!
Komentari (0)