Kupus je izuzetno zdravo povrće bogato vlaknima, vitaminom C, antioksidansima i jedinjenjima koja pomažu u detoksikaciji organizma. Posebno je koristan kada se priprema sa što manje kuvanja, ali i kada se kombinuje sa drugim zdravim sastojcima.
Od kupusa mogu da se pripreme i brojna, zdrava jela, a jedno od njih je sladak kupus sa mlevenim meso koje se brzo priprema. Ovakav način pripreme čuva najveći deo vitamina i hranljivih materija iz kupusa koji se dinsta u sopstvenom soku i bez prekuvavanja. Kupus zadržava vlakna, vitamin C i sumporna jedinjenja važna za imunitet, dok dodatak povrća i mesa čini obrok kompletnim.
Srećna republika vam poklanja recept za sladak kupus sa mlevenim mesom, onako kako ga pripremaju domaćice sa sela kada žele da porodicu obraduju ukusnim, a zdravim obrokom.
Sastojci:
- 1 manja glavica svežeg kupusa (oko 800 g)
- 1 sveža paprika isečena na trakice
- 200 ml kuvanog paradajza
- 300 - 400 g mlevenog svinjskog mesa
- 200 g suve slanine
- 3 - 4 čena belog luka
- 1 manji praziluk
- 1 veća šargarepa
- 1 manji koren celera
- nekoliko listova celera (za aromu)
- 2 kašike ulja
- 1 ravna kašika brašna
- 1 kafena kašičica aleve paprike
- suvi začin i so
Priprema:
Polovinu očišćenog i na veće kocke isečenog kupusa stavite u veću šerpu, preko poređajte mleveno meso, suvu slaninu, papriku isečenu na trakice, šargarepu i praziluk na kolutiće, a celer na kockice, dok listovemožete staviti cele ili ih takođe iseći. Sve pokrite ostatkom kupusa nalite do pola (nikako više) vode i stavite da se lagano dinsta na srednjoj temperaturi poklopljeno. Kad izbije prvi ključ kupus zapržite klasičnom zaprškom.
Na 2 kašike ulja propržite 1 kašiku brašna i seckani beli luk. Kada počne da rumeni, dodajte 1 kašičicu aleve paprike, kratko promešajte i sipajte sve u šerpu sa kupusom. Kada zapršku dodaje ranije ona će se fino udinstati u jelo koje neće imati onaj specifičan ukus zaprške. Važno je samo da vodite računa da jelo ne zagori.
Kada je kupus praktično već skuvan dodajte kuvani paradajz, suve začine i po potrebi još malo soli. Ubacite šerpu u rernu na 10 minuta koliko da višak vode ispari. Odozgo možete posuti malo seckano peršuna, a i ne morate ukoliko ga ne volite. Prijatno!
Komentari (0)