Jela sa mesom

Majstorski trik za grašak! Evo kako da ga zgusnete BEZ ZAPRŠKE - jedna kašika ovoga sve rešava!

Ako želite da napravite savršeno gusto jelo, postoji jednostavan trik koji menja sve

Slika Autora
byNevena Jakovljević

29.10.2025 14:45

Majstorski trik za grašak! Evo kako da ga zgusnete BEZ ZAPRŠKE - jedna kašika ovoga sve rešava!
Shutterstock/Esin Deniz

Kako da grašak bude savršeno gust, a da ne pravite zapršku? Dovoljna je samo jedna kašika ovog sastojka i jelo će biti kao iz najboljeg restorana!

Reč je o jednostavnom, ali moćnom dodatku - mirođiji, koja ne samo da pojačava ukus, već i prirodno zgušnjava jelo.

Ova varijanta graška je lagana za varenje, zdrava i puna ukusa, a priprema je toliko jednostavna da uspeva i početnicima u kuhinji. Savršen način da uživate u domaćem obroku bez suvišne masnoće i komplikacija.

Sastojci:

  • 500 g graška
  • 500 g svinjskog mesa
  • 1 crni luk
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 3 čena belog luka
  • 1 kesica instant krem čorbe od graška
  • suvi biljni začin, biber
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • malo mirođije
  • 2 kašike kečapa
  • 1 kašičica suvog vlašca

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk i praziluk, pa ih blago posolite. Kada omekšaju, dodajte meso isečeno na kockice i nastavite da pržite dok ne porumeni. Začinite po ukusu suvim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom, a ako volite pikantniji ukus, slobodno dodajte i prstohvat tucane ljute paprike ili vlašca.

Zatim ubacite sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Sve dobro promešajte, pa dodajte grašak. Ubacite malo mirođije, kašiku kečapa i nalijte vodom taman da pokrije sastojke.

shutterstock.com/V.Dr

Kako zgusnuti grašak

Poklopite i kuvajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. U međuvremenu pripremite supu od kocke ili domaću, dodajte malo mirođije i njom dolijte jelo po potrebi.

Kuvajte ukupno oko 30 do 45 minuta, dok ne dobijete gust i mirisan obrok pun ukusa. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i svežim začinima, ovaj grašak biće savršeno lagan, a opet hranljiv ručak koji svi vole.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)