Pasulj je ponos domaće kuhinje, ali za mnoge i "opasno zadovoljstvo" - ukusno jelo koje često ima neugodne posledice. Nadimanje i gasovi umeju da pokvare užitak, pa nije čudo što generacije domaćica traže način da pasulj učine lakšim za stomak.
Krivci za neprijatnosti su oligosaharidi, složeni šećeri koje naše telo teško vari. Oni stižu do debelog creva nepromenjeni, gde ih bakterije razlažu - i tada nastaju gasovi. Dakle, cilj nije izbegavati pasulj, već "onesposobiti" te šećere pre nego što stignu do stomaka.
Iako mnogi posežu za sodom bikarbonom kako bi pasulj brže omekšao, pravi heroj varenja je kim (kumin). vkuslandia/Shutterstock
Ovaj moćni začin ima prirodna karminativna svojstva - pomaže telu da razgradi gasove i olakšava varenje. Osim toga, obogaćuje jelo finom, zemljanom aromom.

Tajming je ključ! Ako ga ubacite prerano, izgubiće snagu. Evo kako treba:
Po želji potopite pasulj preko noći i prospite vodu.
Prvo kuvanje: Sipajte svežu vodu, kuvajte 15 minuta i bacite tu vodu - tako se oslobađate većeg dela oligosaharida.
Završno kuvanje: Nalijte novu vodu, dodajte standardne sastojke - luk, šargarepu, lovorov list…
I sada dolazi trik: Ubacite kašičicu mlevenog kima 15 minuta pre kraja kuvanja.
Zašto baš tada? Zato što se aktivne materije kima čuvaju samo pri kraćem kuvanju. Tako ostaju dovoljno jake da pomognu varenju.
Uz ovaj bakin trik, možete uživati u omiljenom jelu bez neprijatnih iznenađenja. Kim ne samo da umiruje stomak i sprečava gasove, već i obogaćuje ukus pasulja i čini ga još aromatičnijim.
Dakle, sledeći put kada stavite pasulj na šporet - ne zaboravite jedan "magični" začin. Vaš stomak (i svi oko vas) biće vam zahvalni!
Komentari (0)