Palačinke svi volimo - meke, mirisne i taman slatke. Bilo da ih punite džemom, kremom ili orasima, nestaju sa tanjira brže nego što su spremljene. Ali, šta kad ih ostavite za kasnije? Većina nas zna taj razočaravajući osećaj kada hladne palačinke postanu gumene i izgube sav šarm.
Srećom, postoji trik koji sve menja - i neverovatno je jednostavan.
Dodajte prstohvat sode bikarbone u smesu!
Ova mala tajna čini čuda: palačinke ostaju mekane, vazdušaste i ukusne čak i sledećeg dana. Idealno za doručak "u hodu", užinu na poslu ili slatki zalogaj uz kafu.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 250 ml vode
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- ulje za premazivanje tiganja
Priprema:
Najpre sjedinite sve tečne sastojke, zatim dodajte brašno, prstohvat soli i najvažnije malo sode bikarbone. Umutite smesu tako da ne ostane nijedna grudvica. Na kraju dodajte ulje, lagano promešajte još jednom i smesa je spremna.
freepik
Tiganj zagrejte na najjačoj vatri, a zatim smanjite na srednje jačinu (otprilike 7 od 9). Palačinke pecite kao i obično, ali ih odmah ređajte jednu preko druge i poklopite. Tako će ostati tople i sočne. I što je najbolje - i sutradan će biti kao tek pečene!
Možda vas zanima…
Slatke ili slane? Birate vi!
Napunite ih čime god volite - kremom, džemom, sirom, pečurkama... svaki zalogaj biće pravo zadovoljstvo.
Komentari (0)