Slatkiši

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, ovo je NAJBOLJI RECEPT

Poznat je i kao sir od dunja, ali nemojte da vas ime zavara - ovo je slatkiš od kog je teško odvojiti se

Slika Autora
byNevena Jakovljević

05.10.2025 12:30

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, ovo je NAJBOLJI RECEPT
shutterstock.com/nito

Kitnkez je omiljena tradicionalna poslastica sa prostora Vojvodine, koja može da traje tokom cele zime. Ovaj sir od dunja, poznat i pod nazivom Quittenkäse, ima nekoliko regionalnih varijacija i imena.

Ponekad se naziva i sulc od dunja, ali to je zapravo nešto drugo - poslastica koja se pravi od ljuski i koštica dunja. Iako postoje različiti načini pripreme i male razlike u receptima, osnovni sastojci su uvek isti: dunje, šećer i limun.

Sastojci:

  • 1 kg dunja, očišćenih od koštica
  • 800 g šećera
  • 2 limuna
  • po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi

Priprema:

Dunje operite i iseckajte na manje komade. Stavite dunje u veliku šerpu i nalijte vodu toliko da ih pokrije. Kuvajte ih na tihoj vatri dok ne omekšaju, a voda skoro potpuno ne ispari.

U ovom trenutku možete dodati limun. Koricu narendajte, a meso sitno iseckajte. Ako želite, možete limun ostaviti i za kasnije.

Kada su dunje skuvane i mekane, izgnječite ih štapnim mikserom ili u seckalici dok ne dobijete glatku masu.

Vratite pasiranu smesu u šerpu, dodajte šećer i na srednjoj temperaturi nastavite da kuvate, povremeno mešajući da se ne zalepi. Ako niste ranije dodavali limun, sada je pravo vreme da ubacite i sok i koricu.

Kitnkez treba da se kuva oko 2 sata, dok ne postane gusta i kompaktna masa – znatno gušća nego džem ili pekmez.

Pred kraj možete umešati malo vanilin šećera za aromu. Ako volite orahe, naseckane ih dodajte u masu. Za oblikovanje koristite kalupe koje volite.

Kada je kitnkez ohlađen i stegnut, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se suši na vazduhu. Po želji možete ga uvaljati u kristal šećer za dodatni šmek.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)