Posle kukuruza, pšenice i pirinča, krompir je jedno od najrasprostranjenijih i najomiljenijih jela na svetu. Od kuvanog i pečenog, do pire krompira i pomfrita omiljeno su jelo Srba. Ipak, poslednjih godina na trpezama sve češće viđamo njegovu slađu, zdraviju varijantu - batat, poznat i kao slatki krompir.
Ono što ga izdvaja nije samo boja, već i njegov izuzetno bogat nutritivni sastav. Za razliku od običnog krompira kod kog se jede samo krtola, kod batata se koristi i koren i lišće. Mlado lišće batata se dodaje svežim salatama ili priprema kao zamena za spanać, dok je koren, najčešće narandžaste boje, prava riznica vitamina i minerala.
Po ukusu batat blago podseća na bundevu, pa će se posebno dopasti onima koji vole prirodnu slatkastu notu u jelima. Njegov vretenast koren krije impresivnu količinu vitamina A, B, C i E, kao i minerala poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Osim toga, bogat je biljnim vlaknima, koja pomažu pravilnom radu organa za varenje i daju dugotrajan osećaj sitosti. Zbog blagog i slatkastog ukusa preporučuje se i za ishranu beba od njihovog 7. meseca života.
Srećna republika vam poklanja recept za najjednostavniju pripremu batata pečenog u rerni koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 2 srednja batata
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica timijana
- pola kašičice ruzmarina
- so i biber po ukusu
- rendani parmezan
Priprema:
Batat nije neophodno ljuštiti, ali ga obavezno dobro operite. Isecite ga na štanglice ili kockice, prema želji, pa stavite u vatrostalnu posudu. Prelijte ga maslinovim uljem, pospite začinima i sve dobro promešajte.
Zagrejte rernu na 200 stepni Celzijusa i pecite batat oko 40 minuta, dok ne postane spolja hrskav, a iznutra mekan. Tokom pečenja nekoliko puta ga promešajte da bi se ravnomerno zapekao.
Možda vas zanima…
Kada izvadite posudu iz rerne, po želji dodajte rendani parmezan. Rezultat je savršeno, hranljivo jelo koje dokazuje da zdrava hrana može da bude i neodoljivo ukusna.
Komentari (0)