Tetka Saveta

EVO U ČEMU JE TAJNA UKUSA BATAT KROMPIRA: Ovako pripremljen probudiće sva vaša čula (FOTO)

Vodi poreklo iz Južne Amerike iako ga mnogi ga nazivaju indijskim.

09.09.2023 12:00

EVO U ČEMU JE TAJNA UKUSA BATAT KROMPIRA: Ovako pripremljen probudiće sva vaša čula (FOTO)
shutterstock.com

Slatki krompir batat ili indijski krompir zapravo vodi poreklo iz Južne i Srednje Amerike. Pretpostavlja se da je taj naziv odabran zato što je slatki krompir vrlo zastupljen u indijskoj kuhinji.

Smatra se skrobnim povrćem, a izuzetno je bogato ugljenim hidratima, uz malo prisustvo šećera i potpuno bez masti. Zbog niskog glikemijskog indeksa pogodan je za osobe koje imaju dijabetes. Pored toga što sadrži vitamin C, A, E i B 6, slatki krompir poseduje i značajne količine gvožđa, ali i kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. 

Ono što je zanimljivo kod ove vrste krompira jeste da zbog ukusa koji ima, podjednako dobro se od njega mogu prirpemati i slatki i slani specijaliteti. Može se praviti na razlitiče načine, bilo da želite da ga kuvate, pečete ili pržite. Važno je naglasiti i da je on specifičan, odnosno drugačiji od običnog krompira i po tome što se njegovi listovi isto tako mogu jesti.

Srećna Republika donosi vam recept za batate punjene kačkavaljem:

Sastojci:

  • 4 komada batata
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • so

za nadev:

  • 2 glavice crnog luka
  • 300 g svinjske kobasice
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • so
  • majčina dušica
  • biber
  • ljute paprike - polovina
  • 300 g kačkavalj
  •  pola veze, svežeg mladog luka
  • nekoliko strukova peršuna

Priprema: 

Izaberite krupnije batate, očistite ih četkom i dobro operite tekućom vodom. Stavite ih u pleh, nemojte ih ljuštiti, prelijte preko njih maslinovo ulje, posolite i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni da se peku oko 50 minuta, mešajte periodično. Izvadite krompiri i ostavite da se ohladi. Luk očistite i sitno isecite. Stavite u tiganj maslinovo ulje i dodajte luk, propržite. Isecite čorizo na sitne komade i stavite u luk u tiganu. Mešajte i pržite oko 5 minuta i skinite sa vatre. Isecite krompir po sredini, po dužini na dva dela. Kašikom pažlljivo izvadite unutrašnjost, ostavite dno i ivice cele. Treba da dobijete čamce. Poređajte ih u pleh, obložen papirom za pečenje. U posudu stavite odvojenu unutrašnjost krompira, stavite propržiteni luk sa čorizom i začinite solju, biberom, majčinom dušicom i sokom od limuna. Izrendajte kačkavalj i stavite polovinu u nadev. Mladi luk i ljutu papriku sitno isecite i dodajte u njih, sve promešajte.

Ovom smesom napunite čamce od krompira. Na svaku odozgo stavtie preostali kačkavalj. Stavite pleh u ugrejanu rernu na 180 stepeni dok se ne rastopi i dok kačkavalj ne dobije zlatnu boju, oko 10-15 minuta. Pre serviranja pospite sitno iseckanim peršunom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)