Tetka Saveta

OVU GREŠKU SVI PRAVIMO U KUHINJI: Nikako ne bacajte omot od putera, a evo i zašto!

Donosimo vam šest sjajnih trikova kako da iskoristite ambalažu nakon što potrošite ovu namirnicu.

Slika Autora
byDragana Petrović

01.09.2025 16:45

OVU GREŠKU SVI PRAVIMO U KUHINJI: Nikako ne bacajte omot od putera, a evo i zašto!
Shutterstock AI

Nakon što puter ili margarin upotrebe za kolače ili testo većina domaćica će omot baciti u kantu za đubre. Međutim, nisu ni svesne da prave veliku grešku. Mnogi ne znaju da ambalažu od upotrebljenog putera mogu da iskoriste na mnogo drugih načina. 

Na papiru u koji je bio umotan puter ili margarin uvek ostane malo masnoće koja može da se iskoristi u kuhinji. Umesto da završi u smeću, sačuvajte ove omote od putera u frižideru ili zamrzivaču. Jednostavno ih preklopite i ostavite u frižider, a evo kako sve možete da ih iskoristite. 

Podmazivanje tiganja

Prvo i najjednostavnije je podmazivanje plehova ili tiganja. Umesto da otvarate novi komad margarina ili trošite ulje, jednostavno uzmite sačuvani papirić i pređite preko površine tiganja. To je brže, praktičnije i ekonomičnije.

Pečenje palačinki

Ovi papirići su odlični i kada pečete palačinke. Daju tiganju taman onoliko masnoće koliko je potrebno da se testo ne lepi. 

Upotreba u zamrzivaču

Ambalažu od putera možete iskoristiti da stavite između kesa sa mesom u zamrzivaču.

shutterstock.com/Ahanov Michael

Masni papirići omota od putera će sprečiti da se kese sa mesom zalepe u zamrzivaču

Na ovaj način ćete sprečiti da se kese međusobno zalepe tokom zamrzavanja, pa ćete lakše odvajati meso, ali i kese sa povrćem.

Sečenje torte

Ako sečete tortu, posebno one ledene ili sladoled-torte, namažite nož papirom od margarina. Parčići će biti savršeno ravni i uredni

Pečenje krompira

Ako volite krompir pečen u ljusci zamotajte ga u masni papir od putera. Krompir će dobiti poseban šmek, jer će masnoća lagano natopiti koricu. Na sličan način možete obložiti i kalupe za mafine.

Hleb i pecivo

Kada ispečete hleb ili peciva, jednostavno ih prekrijte papirom od margarina. On će upiti deo toplote i masnoće, a testo će ostati mekše i ukusnije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)