Mladi krompir je deo letnje trpeze i možete ga spremati na mnogo načina. Ali, pre svega toga morate da odradite najdosaniji deo posla - da ga očistite, a to mnogi mrze jer najčešće završite sa flekama na rukama, a i čišćenje zna da se oduži kao gladna godina.
Verovatno ste do sada već isprobali nekoliko različitih načina za guljenje mladog krompira, ali ništa nije pomoglo... Zato vam sada predlažemo jednostavn trik koji podrazumeva korišćenje soli za čišćenje krompira.
Kako funkcioniše trik sa solju?
Trik je jednostavan, genijalan i potpuno prirodan. Umesto da gulite mladi krompir nožem ili četkom i rizikujete da mu oštetite koricu ili obojite prste (posebno kod crvenih sorti), iskoristite grubu morsku ili kuhinjsku so.
So deluje kao prirodni abraziv - blago "struže" površinu krompira, skidajući tanki sloj kože bez oštećenja unutrašnjosti.
Šta vam je potrebno:
- 500 gr do 1 kg mladog krompira
- 2-3 kašike krupne soli (morska, himalajska ili obična kamena so)
- velika plastična ili metalna činija sa poklopcem (ili cediljka u sudoperi)
- voda za ispiranje

shutterstock.com/Brent Hofacker
Kako da očistite mladi krompir pomoću soli
1. Operite krompir da biste uklonili grublju prljavštinu ili zemlju. Nema potrebe da trljate, samo da ne ostane blata.
2. Stavite ga u veću činiju ili šerpu sa poklopcem.
3. Dodajte krupnu so – oko dve kašike po pola kilograma.
4. Poklopite činiju i dobro protresite. Nežno ali energično – kao da pravite kokice. Trljanje krompira jedan o drugi uz pomoć soli radi posao umesto vas.
5. Nakon minut-dva protresanja, otkrijte činiju i proverite rezultat. Videćete da je većina tanke, prolećne kore prosto spala sa krompirića.
6. Isperite krompir u hladnoj vodi, po potrebi očistite još koji tvrdokorni deo rukom, i spreman je za pripremu.
Komentari (0)