Što ih duže koristite, peškiri postaju sve grublji. Međutim, turski način pranja omogućava da peškri ostanu mekani kao perce i da izgledaju kao novi. A sve što vam treba je nekoliko minuta i malo sode bikarbone.
Nakon kupovine, peškire treba potopiti u vodu na nekoliko sati, a po mogućstvu i do 24 sata, kako bi se vlakna opustila. U vodu se može dodati nekoliko kašičica sode bikarbone radi osvežavanja tkanine.
Prilikom redovnog pranja, savetuje se viša temperatura (40–60 stepeni Celzijusa) zbog uništavanja bakterija, a u bubanj mašine može se dodati nekoliko kašika sode bikarbone.
Ona uklanja neprijatne mirise, uništava mikrobe, poboljšava upijanje i održava peškire mekanim, bez upotrebe omekšivača koji mogu oštetiti vlakna.

freepik
Sasvim logično, peškire, naročito one koje koristite u kupatilu, treba prati što češće. Međutim, posle svakog pranja oni gube na mekoći, a tome doprinosi i velika greška koju većina ljudi pravi - a to je da se peškiri ne peru na pravi način.
- Jedan peškir prosečno traje od dve do pet godina, u zavisnosti od kvaliteta, koliko često se koristi i na koji način se održava. Ukoliko ih perete na pravi način, produžićete njihov rok upotrebe i zadržati mekoću i sposobnost upijanja - navodi Alen Civlak, stručnjak za pranje veša.
On dodaje da je najveća zabluda mišljenje da korišćenje veće količine deterdženta garantuje čistoću peškira. shutterstock.com
- Istina je savim drugačija. Naime, ako koristite previše deterdženta, njegovi ostaci će dovesti do toga da peškiri budu grubi i hrapavi na dodir. Ali, još dve stvari su bitne za mekoću peškira, temperatura na kojoj ih perete i izbor omekšivača. Peškiri se ne "osećaju" dobro u hladnoj vodi i zato ih ne perite na 30, već na 60 stepeni - tvrdi Civlak.
Prema njegovim rečima, vruća voda je mnogo efikasnija u ubijanju bakterija i uklanjanju telesnih ulja iz vlakana peškira.
Takođe, on napominje da omekšivač ne treba koristiti tokom pranja peškira jer ne oblaže vlakna kao što je to slučaj kod drugih materijala, prenosi Mirror.
Komentari (0)