Tetka Saveta

Isprobani trik domaćica: Dodajte OVAJ sastojak u vodu i krompir se neće raspasti tokom kuvanja!

Preporuka je da dodate nekoliko kapi sirćeta na svakih 10 do 15 minuta

Slika Autora
byAleksandar Novaković

15.10.2025 14:15

Isprobani trik domaćica: Dodajte OVAJ sastojak u vodu i krompir se neće raspasti tokom kuvanja!
shutterstock.com/ POV_artist

Bez krompira je teško zamisliti svakodnevnu ishranu. On je zahvalan jer se brzo priprema, ali zna i da napravi probleme, naročito tokom kuvanja. Ako se malo zanesete i zaboravite da ga isključite na vreme, krompir će se raspasti. Ali, to može da se spreči dodavanjem sirćeta.

Isplanirali ste ručak, a onda sve pada u vodu jer ste umesto idealno kuvanog krompira dobili neupotrebljivu masu, što može da bude posebno frustrirajuće kada se krompir koristi kao prilog ili u salatama.

Na sreću, postoji jednostavan i efikasan trik koji može zauvek rešiti ovaj problem, koristeći sastojak koji je već prisutan u svakoj kuhinji.

Tajna savršenog krompira

Jedan od najpoznatijih trikova za sprečavanje raspadanja krompira prilikom kuvanja jeste dodavanje male količine sirćeta u vodu. Iskusne domaćice i profesionalni kuvari preporučuju kuvanje krompira u proključaloj vodi uz prstohvat soli i dodavanje nekoliko kapi sirćeta na svakih 10 do 15 minuta.

shutterstock.com/ SergeyKlopotov

Preporučuje se korišćenje alkoholnog ili jabukovog sirćeta

 

Ovaj jednostavan korak značajno pomaže u očuvanju strukture i čvrstine krompira, omogućavajući mu da zadrži svoj oblik i ne raspada se. Na ovaj način, krompir postaje idealan za pripremu jela kao što su krompir salate, ćufte, pire ili dinstano povrće.

Naučno objašnjenje 

Kiselina koja se nalazi u sirćetu deluje na ćelijske zidove krompira. Tokom kuvanja, toplota omekšava skrobne strukture, ali kiselost sirćeta usporava ovaj proces, pomažući da krompir zadrži svoju formu. Sirće stabilizuje pektin, prirodnu materiju u krompiru koja ga drži "na okupu", što omogućava da se krompir ne raspada ni nakon dužeg kuvanja. Ovaj trik je posebno koristan kada se kuva mlad krompir, koji je prirodno mekši, ili kada se planira korišćenje u hladnim jelima.

Iako sirće ima mnoge prednosti, važno je da budete umereni prilikom korišćenja. Dovoljno je dodati pola kašičice do kašiku sirćeta na litar vode, dok prekomerna količina može da utiče na ukus, posebno ako se krompir koristi u jelima sa blagim aromama.

Preporučuje se korišćenje belog alkoholnog ili jabukovog sirćeta, koja imaju neutralniji miris i ne remete ukus hrane. Kao dodatni savet, možete krompir ostaviti u vodi još nekoliko minuta nakon kuvanja kako bi se "učvrstio", čime će zadržati lepu teksturu i tokom hlađenja, što je posebno važno za jela koja se serviraju kasnije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)