Većina domaćica brašno čuva u staklenim teglma što i jeste najbolji način za čuvanje ove namirnice. Ali, da li ste primetili nekad da vam se čini da u tegli postoje tragovi u brašnu? Većina domaćica ne zna da ovi tragovi ukazuju da brašno više nije za upotrebu i da može biti opasno ako iskoristite ovu namirnicu koja je zapravo zagađena.
Naizgled bezazleni tragovi po površini brašna u zatvorenoj tegli su zapravo su putanje larvi žiška. Da, dobro ste pročitali. Ovakvo brašno treba odmah baciti, jer više nije bezbedno za upotrebu.
Žišci, poznati i kao brašnari su sitni insekti biljojedi. Iako ih najčešće viđamo u dvorištima, skladištima ili na tavanu, mpgu se pronaći i u kuhinjskim ormarićima i to češće nego što možete da pretpostavite, čak iako vam je kuhinja sređena kao apoteka. I ne samo u brašnu. Sve suve namirnice poput pirinča, ovsenih pahuljica i oraha mogu biti na meti žiška.
Ukoliko su našli put do vašeg doma, veoma verovatno su već ostavili larve ili jajašca, koja su nevidljiva golim okom, ali se njihova putanja u tegli brašna jasno vidi. Njihovo prisustvo ne mora odmah da se primeti, ali kad se tragovi pojave, to je jasan znak da je invazija u toku.

Pexels.com/Kaboompics.com
Ako ste primetili ove tragove u brašnu u zatvorenoj tegli nemojte paničiti. Evo šta treba da uradite:
- zaraženo brašno odmah bacite i to bez razmišljanja
- pregledajte i ostale suve namirnice, jer se ovi insekti lako „sele“ iz jedne posude u drugu
- temeljno operite sve police najbolje alkoholnim sirćetom ili rastvorom sode bikarbone
- zamenite sve žitarice i brašno i ne koristite ih četiri dana zato što je toliko potrebno da jajašca i larve bez hrane uginu
Da biste sprečili povratak žiška namirnice čuvajte isključivo u staklenim, metalnim ili debelim plastičnim posudama sa hermetičkim poklopcem. Nikada ne ostavljajte brašno u originalnoj papirnoj ambalaži zato što je to je otvoren poziv za insekte. Možete dodati i listić lovora ili karanfilić u kuhinjske ormariće jer su oni prirodni repelenti protiv ovih insekata. Povremeno proverite i namirnice koje retko koristite zato što se žižak tu najradije zavuče.
Komentari (0)