Tetka Saveta

GDE VI ČUVATE BRAŠNO: Iznenađujući razlog zbog kog bi trebalo da ga držite u zamrzivaču! (VIDEO)

Vodite računa kako i gde skladištite namirnice.

09.01.2024 16:00

GDE VI ČUVATE BRAŠNO: Iznenađujući razlog zbog kog bi trebalo da ga držite u zamrzivaču! (VIDEO)
Pexels.com/Kaboompics.com

U većini domova u Srbiji brašno, šećer, ulje, so i suvi biljni začin su potrepštine od kojih pravimo zalihe. Ali, da bi ove namirnice dugo opstale i bile upotrebljive za pripremu neophodno je da ih pravilno skladištimo.

Jedna žena je ostala užasnuta kad je otvorila pakovanje brašna i otkrila da se u njemu nalaze bube, tj. žižak. Snimak hermetički zatvorene posude u kojoj je čuvala brašno podelila je na društvenoj mreži TikTok.

- Spremala sam trpezu za Božić i primetila nekoliko sitnih mrlja u brašnu, a kad sam podigla poklopac videla sam da po brašnu nešto gmiže. Šta je ovo? Kako je to moguće? Ovo je hermetički zatvorena posuda, kako su se ove bube uošte našle u brašnu? – upitala je na video-snimku koji je za kratko vreme prikupio veliki broj pregleda.

Oni koji su odgledali snimak objasnili su da je u brašnu buba žižak i podelili u komentarima svoja iskustva.

- Kad sam prvi put videla žižak u brašnu, mislim da je moja duša napustila moje telo.

- Jaja su već bila u brašnu kad ste ga kupili. Na kraju su se izlegle bubice. Žižak se hrani brašnom.

 

 

Žižak je sićušni crni ili smeđi insekt koji se može naći i u pšeničnom i u kukuruznom brašnu, kao i u griz-brašnu. On nije uzrokovan lošom higijenom; ima ih i u najčistijim ormarima i kuhinjama. Najviše voli da boravi na tamnim, toplim i vlažnim mestima, kao što su nabori u pakovanjima hrane. Žižak živi oko šest meseci, a za to vreme ženka može da položi do 100 jaja. Ne širi bolesti, ne ujeda i ne oštećuje imovinu. Brzo se razmnožava tokom leta i u ranu jesen, kad su temperature više. Žižak se hrani širokim spektom prehrambenih proizvoda, uključujući i brašno, kao i mikroskopskim plesnima koje se razvijaju u vlažnoj sredini.

Kako sprečiti da se žižak pojavi u brašnu?

Gledajući snimak koji je podeljen na TikToku, na kom se vidi koliko žižaka postoji u posudi sa brašnom, neki su predložili čuvanje brašna u zamrzivaču.

Još jedan predlog je čuvanje brašna u hermetički zatvorenim posudama, kao i redovno provetravanje ostave kako ne bi došlo do povećane vlage koja pogoduje razvoju „bubica u brašnu“.

Konačno, ostavu bi trebalo češće čistiti i bacati hranu kojoj je istekao rok trajanja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)