Eksperti za uređenje doma često tvrde da od načina na koji su nekome organizovani kuhinja i frižider može mnogo toga da se zaključi o toj osobi. Naime, često vam se možda dešava da kada otvorite vrata frižidera u njemu nađete mnoštvo nepotrebnih namirnica, koje ili samo zauzimaju prostor, ili im je možda istekao rok trajanja. A zapravo je veoma važno, napominju stručnjaci, da u tom delu vašeg nameštaja sve bude pod konac, i to ne samo iz zdravstvenih razloga.
Frižider troši mnogo energije, ali zato čuva hranu koju jedete pa biste uvođenjem nekih malih promena u njegovoj organizaciji uštedeli kako struju, tako i novac. Kris Bejsli iz osiguravajuće kuće Smart Kaver otkrio je način na koji bi hrana mogla da traje duže uz pomoć male reorganizacije frižidera, a da se pritom ostvari i značajna ušteda.
- Dobar raspored je ključ svega. Znati gde nam je šta i gde to možemo da pronađemo u svakom trenutku jeste ono što nam treba. Na taj način ćemo izbeći bacanje hrane, ali i novca, za nešto što nam nije neophodno - naglasio je Kaver.
Mnoge domaćice imaju običaj da trpaju frižider i slažu namirnice jednu na drugu želeći da naprave neki pregled u frižideru. Naprotiv, to sprečava da vazduh cirkuliše i da hladna struja prodire gde treba, što znači da frižider u tom slučaju koristi dodatnu energiju ne bi li postigao potrebnu hladnoću. Prema rečima Kavera, svaki odeljak u frižideru je namenski napravljen i koristi određenu temperaturu u zavisnosti od hrane koja se u njemu nalazi.
Pravila kažu da se riba i meso drže u hladnijim delovima frižidera, što se može proveriti korišćenjem termometra. Hladniji odeljci su po pravilu u zadnjem delu frižidera jer kad otvorite vrata u prednji deo prodire topliji vazduh. Voće i povrće treba držati u odeljcima predviđenim za njih (što je u frižiderima najčešće obeleženo odgovarajućom nalepnicom), budući da su ti delovi suvlji pa se u njima svežina održava duže vreme.
Mnogi drže mleko u vratima, što je potpuno pogrešan pristup jer to nije mesto na kojem će ono ostati sveže s obzirom na to da su odeljci na vratima topliji od ostatka frižidera. Takođe, zbog težine koja se tu stvara frižider koristi dodatnu energiju za hlađenje i tako troši više struje. S druge strane, začini i sosevi imaju duži rok trajanja tako da neće im smetati ukoliko ih držite u vratima.
Možda vas zanima…
Na gornjoj ili srednjoj polici, trebalo bi da svoje mesto nađu jaja s obzirom na to da ona traže konstantnu temperaturu. Ipak višak ove namirnice treba držati u posebnom odeljku kako ne bi "kvarila" ostatak namirnica.
Još jedna važna stvar koju ovaj stručnjak ističe jeste da kuvanu hranu treba držati u frižideru, ali tek nakon što se dobro ohladi, jer ako je toplu ubacimo u ledeni prostor to će povećati temperaturu u frižideru i dovesti do bržeg kvarenja drugih stvari.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)