Tetka Saveta

DA LI JE ZDRAVIJE JESTI ZELENU, ZRELU ILI PREZRELU BANANU? To pitanje mnoge zbunjuje, a kakve vi najviše volite?

Stručnjaci tvrde da svaka banana u različitom stadijumu zrelosti ima svoje prednosti, ali i mane, a evo u kojoj ih je onda fazi najbolje jesti.

13.04.2022 16:33

DA LI JE ZDRAVIJE JESTI ZELENU, ZRELU ILI PREZRELU BANANU? To pitanje mnoge zbunjuje, a kakve vi najviše volite?
shutterstock.com

Postoje četiri vrste banana - nezrele ili zelene, žute ili zrele i još dve vrste tog južnog voća koje se nalaze u različitim fazama truljenja, to jest prezrevanja. Sve one imaju drugačiji ukus, ali i hranljive vrednosti, a evo šta stručnjaci kažu u kojoj su fazi najzdravije.          

Srećna republika vam otkriva prednosti banana u svakom pojedinačnom stanju njenog životnog ciklusa.

Zelena ili nezrela banana

Pixabay.com

Zelene banane

Pokazalo se da nezrele banane imaju 20 puta više otpornog skroba od zrelih. U pitanju je oblik skroba koji se naše telo bori da razgradi. Tačnije telo se opire procesu varenja, pa takva banana samo prolazi kroz creva, što usporava brzinu kojom se ugljeni-hidrati iz voća pretvaraju u glukozu i apsorbuju u krv.
Zelena banana obično ima glikemijski indeks (GI) 30, u poređenju sa GI 58 koji ima zrela.

Ne samo da je otporni skrob dobar za održavanje nivoa šećera u krvi, već se njime hrane i dobre bakterije u debelom crevu. Oni, zauzvrat, podstiču probavne enzime koji nam pomažu da svarimo ugljene hidrate i apsorbujemo vitamine iz hrane, a uz to nas i štite od bilo kakvih neprijateljskih mikroorganizama.

- Za dobro zdravlje je poželjno da se svaki dan pojede jedna relativno nezrela banana kako bi se poboljšalo zdravlje creva - navodi prof. Gordon Karlson, a prenosi Dailymail.co.uk.

Prednosti zelenih banana potvrđene su u 18 različitih studija, što je dovelo do otkrića da zelene banane mogu pomoći kod gastrointestinalnih problema kao što su dijareja i zatvor, ali i težih oboljenja. One, takođe, mogu pomoći u prevenciji ili pri tretmanu dijabetesa tipa 2.

Žuta banana

Pixabay

Žute banane

Tokom zrenja, skrob u banani se pretvara u šećer i to u veoma velikim količinama. 

- To je ono što ih čini dobrim izvorom energije, što je posebno dobro za sportiste - kaže dijetetičar dr Sara Šenker.

Manje količine otpornog skroba takođe znači da su žute banane lakše svarljive. Ako imate problema sa varenjem, zelene banane mogu stvoriti gasove i osećaj nadimanja. Smatra se i da zdravstvene prednosti žutih banana nadmašuju one koje imaju zelene.

- Banane sadrže nekoliko jedinjenja poput karotenoida, koji su povezani sa zdravljem očiju i prevencijom raka, a koji postaju dostupniji kada banana sazri. S manje skroba za razgradnju, probavni sistem će brže upiti hranljive materije - smatraju stručnjaci.

Pixabay.com

Pazite da ne prezri

Banane sadrže vitamine B, kao i antioksidativne vitamine A i C, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Neki od tih mikronutrijenata se gube kako banane stare, ali nivoi antioksidanata, koji pomažu da se podrži imuni sistem, dostižu svoj vrhunac. Takođe, nivo vitamina C povećava se s procesom zrenja, ali ipak opada kako banana dolazi u fazu prezrevanja.

- Ovi antioksidansi postoje da bi zaštitili voće od propadanja i imaju tendenciju da rastu kako voće sazreva - objašnjava dr Sangeta Tondre, predavač nutricionizma na Oksford Bruks centru za ishranu i zdravlje.

Žuta sa smeđim mrljama 

Srećna republika

Banane koje su delimično počele da prezrevaju  

Smeđe mrlje na veoma zreloj banani ukazuju na to da je u njoj još više skroba pretvoreno u šećer.

- Naučnici su otkrili da potpuno zrela banana proizvodi supstancu zvanu faktor nekroze tumora (TNF), koja ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija i podstiče naš imunitet protiv raka - navodi Dejli mejl i dodaje kako su, s druge strane, istraživači s univerziteta u Japanu otkrili da su banane sa tamnim mrljama osam puta efikasnije u povećanju snage belih krvnih zrnaca koje se bore protiv infekcija.

Prema njegovim rečima, stepen antikancerogenog efekta voća odgovara stepenu zrelosti - što više mrlja ima, to je veća moć jačanja imuniteta.

Braon banane proizvode gas etilen, prirodno jedinjenje koje reguliše proces zrenja, što dovodi do njihove smeđe boje. To, međutim, menja njihovu teksturu i ukus, kao i njihovu nutritivnu vrednost.

Najzrelija banana je zapravo šećer

Kada banana postane prezrela, veliki deo skroba se pretvara u šećere, što je čini prirodnim izvorom slatkoće. Zato nutricionisti preporučuju da se one isključivo koriste u pečenju i nakon zamrzavanja kako bi se eventualno umutile u blenderu za sladoled bez dodatog šećera.

- Korišćenje prezrelih banana umesto šećera je zdraviji način zaslađivanja hrane jer banane obezbeđuju nekoliko esencijalnih hranljivih materija: kalijum, vitamin B6, folat i nešto vitamina C - smatraju stručnjaci.

Na kraju, prezrele banane mogu početi da fermentišu, gubeći mnoge od svojih nutritivnih prednosti.

Mogu početi da mirišu više na alkohol nego na šećer jer se dešava da sadrže i do 0,5 g alkohola. Laboratorijske studije su čak pokazale da se iz banana može isrpeti etanol, ali samo nakon dodavanja kvasca i šećera.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)