Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENO TVRDO KUVANO JAJE! Trik je neverovatan!

Da li obraćate pažnju koja jaja kupujete, i znate li do kada su za upotrebu, a kada je vreme da ih bacite? Bez brige, mi smo tu za vas!

30.03.2022 13:30

EVO KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENO TVRDO KUVANO JAJE! Trik je neverovatan!
Pixabay.com

Tvrdo kuvana jaja savršeno se uklapaju u svaki način života. Sjajna su kao užina u pokretu, prepuna proteina, dodatak salati ili čak servirana kao predjelo - a uskoro ćemo ih i bojiti za Uskrs. Zato je savladavanje veštine savršenih tvrdo kuvanih jaja neophodno.

Vrste jaja

 

Pixabay.com

Birajte jaja za kuvanje

Kada odete u prodavnicu, možda ćete se iznenaditi koliko vrsta jaja vidite. Od braon do belih, bez kaveza, pa omega-3 jaja, a evo šta treba da znate kada kupujete jaja, da bi bila tvrdo kuvana.

Jaja dolaze u pet veličina: mala, srednja, velika, ekstra velika i velika. Obično je veliko jaje najčešće u svakodnevnoj upotrebi.

Smeđa: Smeđa jaja potiču od pilića, baš kao i bela jaja. Razlika je samo u boji kokoške, pri čemu smeđe kokoške nose smeđa jaja, a bele kokoške koje nose bela jaja.

Bez kaveza: Jaja bez kaveza odnose se na mesto gde se kokoške drže. Bez kaveza, obično označava kokoške koje žive u otvorenom ambaru, i nisu držane direktno u kavezu.

Omega-3: Omega-3 jaja se odnose na jaja koja je snela kokoška koja je hranjena hranom obogaćenom omega-3. Omega-3 su masne kiseline koje su dobre ili važne za neke od funkcija vašeg tela. Možete koristiti bilo koju od ovih varijanti jaja kada tvrdo kuvate jaja.

Ako pluta - bacite, ako potone - dobro je

Postoji jednostavan način da proverite da li su vaša jaja još uvek dovoljno dobra za tvrdo kuvanje, a sve što vam treba je činija vode. Da biste testirali jaja, stavite ih u posudu sa vodom. Ako vam jaja plutaju, više nisu sveža i treba ih baciti. Ako jaja potonu na dno, možete pretpostaviti da su sveža. Uvek gledajte datume pakovanja na kartonima da biste bili sigurni. Osim hrane i ljuske možete koristiti i za alternativnu upotrebu. Ljuske jaja se obično koriste u baštama jer dok se raspadaju, obezbeđuju zemljištu hranljive materije.

Najverovatnije ste videli tvrdo kuvano žumance sa blagom sivom ili zelenom bojom. Jaje je i dalje jestivo! Ta sivo-zelena boja je od sulfida u žumancu koji se kombinuje sa belancetom. Prosto rečeno, predugo je bio kuvano.

Nutritivna vrednost tvrdo kuvanih jaja

Jaja su savršena kombinacija ishrane i raznovrsnosti. Svako ukusno jaje je dobra zaliha proteina, vitamina i minerala. Iako jaja sadrže malo masti i holesterola, imaju i malo natrijuma, a jedno veliko jaje ima samo 80 kalorija.

Kako napraviti tvrdo kuvana jaja

Pixabay.com

Servirajte predjela sa jajima

Kajgana, poširano ili prženo - postoji bezbroj načina da uživate u jajima. Ali nijedno nije toliko svestrano kao tvrdo kuvana verzija. Ona su sama po sebi fantastična užina, a da ne pominjemo da su predjelo koje je prijatno za goste.

3 koraka za kuvanje jaja

Pokazujemo vam kako da tvrdo kuvate jaja u tri jednostavna koraka.

Šta će vam trebati: Jaja, 2-litarski lonac, voda

1. U šerpu od 2 litre stavite jaja u jedan sloj. Dodajte dovoljno hladne vode dok ne bude najmanje 3 cm iznad jaja. Zagrejati nepokriveno do ključanja na jakoj vatri.

2. Uklonite lonac sa vatre. Pokrijte poklopcem, ostaviti da odstoji 15 minuta. Odmah izlijte vrelu vodu iz jaja, pa ih prelijte hladnom vodom u šerpi dok se potpuno ne ohlade.

3. Lagano kucnite svako jaje o kuhinjski pult da bi pucketala ljuska. Uvaljajte jaje između ruku da olabavite ljusku, a zatim ogulite počevši od većeg kraja. Ako je ljuska teška za guljenje, držite jaje pod hladnom vodom dok se ljušti.

Čuvajte jaja u frižideru u originalnom kartonu na polici, a ne na vratima. Koristite jaja koja imaju čistu, neispucanu ljusku. Ne perite jaja pre upotrebe. Uvek kuvajte jaja dok i žumanca i belance ne postanu čvrsti, a ne tečni. Izbegavajte da držite tvrdo kuvana jaja na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Ako su vam ostala, nemojte ih jesti.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)