Odrasli

OTKRIVAMO: Ovo je superhrana koja čisti arterije!

Ukoliko niste bili sigurni da li se dobro hranite, i koja je to najbolja hrana za vaše krvne sudove, mi vam donosimo listu top 10 namirnica!

30.03.2022 14:41

OTKRIVAMO: Ovo je superhrana koja čisti arterije!
Pixabay.com

Srećna republika vam otkriva superhranu koja može da otpuši vaše arterije i spreči srčane udare!

Dobro je poznata činjenica da zdrava ishrana može da transformiše vaš život, zbog čega smo naveli svu "superhranu" koja može lako da drži zdravlje vašeg srca pod kontrolom. Srećom, zastrašujuća stanja, kao što su dijabetes i visok holesterol, nije nemoguće sprečiti ako počnete dovoljno rano. Uz nekoliko jednostavnih, ali ukusnih prilagođavanja vaše ishrane, možete biti sigurni da je vaše srce zbrinuto. Iako ništa od ovoga nije lek za bilo šta konkretno i može pomoći samo ako se uključi u zdrav način života, evo herojske superhrane koju će vaše srce sigurno ceniti, a to prenosi i portal "Housecoast.com"!

Ovo je lista top 10 namirnica koje trebate što češće imati u ishrani.

1. Narandže

Pixabay

Pomorandža

Vitamin C, Vitamin B, Kalijum

Narandže su mnogo više od osvežavajuće užine. Ova superhrana sadrži bogat izvor moćnih hranljivih materija koji mogu značajno da snize krv, spreče srčanu insuficijenciju, pa čak i pomognu u apsorpciji holesterola iz druge hrane. Svi znamo da pomorandže mogu učiniti čuda za naš imuni sistem i dobro su poznate po borbi protiv prehlade i gripa, iako su moćni izvor vitamina C, kalijuma i pektina, u stanju su da unaprede optimalno zdravlje srca.

2. Kelj

Pixabay

Kelj

Vitamin A, Vitamin B-12, Vitamin C

Ovaj neobičan oblik kupusa može se koristiti za dekadentnu salatu ili se može koristiti za stvaranje vrhunskog zdravog smutija! Kelj sadrži koristan izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidanasa koji mogu pomoći u poboljšanju vašeg opšteg zdravlja. Tačnije, u prevenciji srčanih bolesti, a istovremeno promovišu kardiovaskularno zdravlje. Kelj se može smatrati prilično „fensi“ povrćem, ali je lakše dostupan i pristupačniji nego što mislite.

3. Beli luk

pexels.com

Beli luk

Vitamin C, Kalcijum, natrijum

Poznat po tome što vampire drži na odstojanju, beli luk je takođe savršen za podsticanje zdravlja srca. Uprkos činjenici da je fantastična aroma za hranu, beli luk može da se bori i sa začepljenim arterijama i da održava krvne sudove. Dodavanje belog luka vašoj ishrani može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, promovišući zdravo srce. Srećom, beli luk ide uz gotovo svako jelo ili obrok, i može da učini da toliko običnih jela poprima bolji ukus. Mnogi ljudi ne mogu da žive bez belog luka.

4. Crveno vino

Pixabay

Crveno vino

Vitamin B, Gvožđe, Magnezijum

Čak i da crveno vino nema zdravstvene koristi, velika je verovatnoća da bi i dalje bilo omiljeno piće! Međutim, ovaj bezvremenski favorit nije samo piće, prepun je korisnih antioksidanata i može poboljšati holesterol. Ako to nije dovoljno impresivno, crveno vino zapravo može da spreči srčane bolesti, a sve to istovremeno podstičući opuštanje. Međutim, alkoholno piće treba konzumirati u u meri, kako bi se dobile moćne zdravstvene beneficije koje može da pruži. To znači u proseku ne više od 1 do 1,5 čaše dnevno.

5. Crna čokolada

Pixabay

Crna čokolada

Vlakna, Gvožđe, Magnezijum

Suprotno popularnom verovanju, čokolada može biti izuzetno zdrava, posebno za vaše srce! Međutim, ova zdrava činjenica se odnosi samo na crnu čokoladu i sirovu kakao čokoladu. Dok je mlečnu čokoladu najbolje izbegavati jer je prepuna šećera, tamna čokolada i sirova kakao čokolada sadrže bogat izvor flavonoida. Flavonoidi su antioksidansi koji mogu blagotvorno sniziti krvni pritisak i podstaći zdrave funkcije srca. Ipak, imajte na umu da većina čokolada sadrži velike količine šećera, pa opet, umerenost je ključna! Nažalost, nema dokaza koji bi ukazivali na to da bi uživanje u ishrani crvenog vina i tamne čokolade donelo dvostruku korist za vaše srce.

6. Sočivo

Pixabay.com

Sočivo

Kalcijum, Gvožđe, Vitamin B, C

Sočivo možda nije omiljeno svima, ali uz malo znanja, sočivo može zaista imati odličan ukus. Iako sočivo može izgledati dosadno, zdravstvene koristi povezane sa ovom superhranom su brojne, i takođe mogu povećati vašu energiju! To je zato što su prepune kalijuma i tone korisnih vitamina. Štaviše, sočivo takođe može pomoći u značajnom snižavanju krvnog pritiska, dok istovremeno podržava optimalno zdravlje srca. Sočivo se može pretvoriti u neverovatne supe, kari i može se dodati u mnoga obična jela za vrhunski ukus, i poboljšanje nutritivnih vrednosti.

7. Bademi

Pixabay

Bademi

Belančevina, Vitamin B, Vitamin C

Studije potvrđuju da dodavanje ovih ukusnih orašastih plodova vašoj ishrani može značajno poboljšati vaše pamćenje, funkcije mozga i smanjiti šanse za razvoj dijabetesa i srčanih bolesti. Ako vas to ne impresionira, onda ništa neće! Bademi su prepuni nekoliko hranljivih materija, a grickanje nekoliko takođe može pomoći u smanjenju holesterola. Bademi mogu biti ukusan dodatak bilo kojoj torti ili sladoledu, ali pokušajte da ih jedete sirove i same, ili grubo iseckane u salati.

8. Nar

Pixabay.com

Nar

Vitamin C, Vitamin B6, Magnezijum

Ako ste se pitali koja superhrana ima najviše zdravstvenih koristi, to je svakako nar! Ovo neverovatno voće može sprečiti rak prostate, moždani udar, dijabetes, pa čak i Alchajmerovu bolest. Ali to nije sve, jedenje nara takođe promoviše zdravu kožu, zube, zglobove i jetru. Nema apsolutno nikakvog razloga zašto ne biste dodali ovu superhranu svojoj ishrani. Nar se može kupiti u celini ili samo u obliku semenki. Iako ih je mnogo zabavnije jesti u celom obliku, kadica semenki nara je mnogo urednija stvar.

9. Borovnice

Pixabay

Borovnice

Vitamin C, Vitamin B6, Vitamin A

Borovnice su toliko zdrave da nutricionisti zapravo preporučuju uključivanje tri porcije svake nedelje u vašu ishranu, kako biste održali zdravlje arterija i srce. Međutim, postoje i druge vrste bobičastog voća koje takođe mogu ponuditi niz poželjnih zdravstvenih koristi. Borovnice, konkretno, sadrže bogat izvor antioksidanata i hranljivih materija koji mogu poboljšati mentalno zdravlje, sprečiti rak i sprečiti bolesti srca. Borovnice takođe imaju fenomenalan antiinflamatorni efekat na organizam. Ako patite od hroničnih bolesti koje uključuju upalu kao komponentu, onda su borovnice neophodne.

10. Cvekla

Pixabay.com

Cvekla

Vitamin C, Gvožđe, Magnezijum

Cvekla može smanjiti rizik od srčanih bolesti smanjenjem količine homocisteina u krvi. Postoji mnogo ukusnih jela za pripremu sa cveklom, pa je odlična ideja da ih uključite u svoj plan ishrane. Biljnim alkaloidima i antioksidansima koji se mogu naći u cvekli treba zahvaliti za impresivne zdravstvene prednosti.

Takođe blagodeti koje ćete dobiti se nalaze i u svim ovim zdravim namirnicama, a to su: losos, kurkuma, jabuke, avokado, plavi paltlidžan, brokoli, šargarepa, sardina, aloje vera, piletina, leblebije, kafa, smokva, ljuta paprika, grejp, zeleni čaj, kivi, kruška, spanać, jagode, krompir, orah, lubenica, banana, maslinovo ulje, soja, karfiol, masline, voda, tuna, maline, brazilski orah, riba, paradajz, crni čaj, čija, kikiriki puter, rotkva, jaja, kupine, spirulina, krastavac.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)