Sezona slava je u punom jeku, a mirise iz kuhinja teško da iko može da ignoriše. Stolovi su puni raznovrsnih đakonija, i nije ni čudo što se ponekad prepustimo uživanju više nego što bismo želeli - hrana nas mami i zove na još jedan zalogaj.
Kako pametno jesti i zašto jedan deo slavske trpeze treba obavezno preskočiti, objasnila je dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane. Ona kaže da je ključ u umerernosti.
- Samo ograničite ono što uzimate, količina je u pitanju, ako je osoba zdrava. Ako osoba nema poremećaj insulina može sve da jede, ali samo u manjoj količini i češće. Takođe, pravite pauze između predjela i glavnog jela - savetovala je dr Stanković
Instagram veroslavast, shutterstock_Nikola_Goga

Otkrila je jednostavne trikove kako uživati u hrani, a pritom ostati fit i zdrav - saveti koje svako može lako primeniti u svakodnevnom životu.
- Možete da uzmete sarmu, malo pasulja, pričam o posnoj hrani jer ide sezona posta. Možete da jedete i ribu, ali na kraju probajte da zaobiđete slatkiše - to bi bilo najbolje. Ili ako ne možete, napraviti pauzu i uzmite kolač. Posle tog obroka unos kolača može da bude veoma štetan jer se poslednji vare. Oni samim tim ostaju dugo u organizmu i tada počinje vrenje. U pitanju je alkoholno vrenje kao kada se prave alkoholna pića i može da se ošteti sluznica želuca, ali i dobre bakterije u organizmu - istakla je cenjena doktorka da ako mnogo volite slatkiše, pojedite, ali bar napravite pauzu.
Mnogi vole sarmu i ne mogu da zamisle da je preskoče na slavi, evo šta kaže doktorka.
- Sarma nije štetna. Kada prepisujem dijetu kažem da može da se jede sarma, ali ako se pravilno priprema. Čak može i da se izdinsta meso, i da se doda malo integralnog pirinča, ali nemojte dodavati suvo meso. Takođe, koristite junetinu. Skuvajte sarmu i zapecite i to bude odličan obrok, ali nikako nemojte jesti hleb uz sarmu jer već ima pirinča u pripremi - objasnila je dr Veroslava Stanković u intervjuu za Srećnu.
shutterstock_SingerGM

Ceo intervju pogledajte na našem Jutjub (YouTube) kanalu Srećna.
Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Srecna.
Komentari (0)