Tetka Saveta

OVO SU NAMIRNICE KOJE SE OBAVEZNO DRŽE U FRIŽIDERU: Retko ko se ovoga pridržava (FOTO)

Bezbedno skladištenje namirnica je pola zdravlja.

21.10.2023 14:00

OVO SU NAMIRNICE KOJE SE OBAVEZNO DRŽE U FRIŽIDERU: Retko ko se ovoga pridržava (FOTO)
Shutterstock

Ma koliko da nam se čini da mnoge namirnice mogu proći čuvanjem na dovoljno suvom ili prohladnom mestu, njima je mesto u frižideru. Stručnjaci kažu da je to jedini način da se produži njihov rok trajanja i ukus. Mnogi od nas tortilje ili citrusno voće drže negde u kuhinji, međutim, njihovo pravo mesto je da se hlade na nižoj temperaturi, a postoje i druge namirnice koje obavezno morate smestiti tamo gde im je mesto, na dovoljno hladnom mestu.

Tortilje

Akademija za ishranu i dijetetiku napominje da bi mnogima omiljena namirnica tortilja trebalo da se drži u frižideru. Iz te ustanove upozoravaju da datum određuje kvalitet pa ako se hrana poput tortilja pravilno skladišti može se jesti i nakon isteka roka ako nema znakova kvarenja, prenosi Njujork Post.

Pite

Pite su sigurne za jelo na sobnoj temperaturi samo sat vremena nakon vađenja iz rerne. One od oraha ili bundeva, posebno mogu biti meta bakterija. Ako prođe sat vremena od pečenja, odnosno konzumiranja one se moraju skladištiti u frižider i trebalo bi da se pojedu u roku od par dana ili da se jednostavno zamrznu. Šećerne pite se mogu čuvati na radnoj površini do dva dana zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju razvijanje bakterija.

pexels.com

Čuvanje pite na sobnoj temperaturi se ne preporučuje sem ako su šećerne

Citrusno voće

Da biste produžili upotrebu voća poput limuna, limete i pomorandže morate ih držati u frižideru. Za razliku od njih, grejpfrut može se držati i na toplijim temperaturama.

Kukuruz

Kukuruz u klipu bolje opstaje na hladnoći nego na toploti, jer na sobnoj temperaturi gubi sadržaj šećera. Ukoliko ne nameravate odmah da ga kuvate, kukuruz držite u frižideru dan-dva.

Kečap

Jedan od proizvođača ovog mnogima omiljenog dodatka hrani skoro je objasnio da se kečap uvek drži u frižideru i da može trajati i do 6 meseci. Njegov visoki sadržaj kiselina ubija bakterije, dok niska temperatura pomaže u održavanju ukusa i svežine.

Pixabay.com

Kečap je mnogima omiljena namirnica i ima duži vek trajanja ali ako se pravilno skladišti

Pšenično brašno

Stručnjaci ističu da ukus žitarica nestaje njihovim mlevenjem, a bez posebne brige i pravilnog čuvanja, ovo brašno može postati meko i gorko kako odmiče vreme. Što je hladnije okruženje, brašno će duže trajati . Toplota i svetlost povećavaju stopu oksidacije pa je najbolje držati ga na izuzetno hladnom mestu.

Puter

Pojedini stručnjaci ističu kako je ostavljanje margarina i putera na sobnoj temperaturi bezbedno tehnički, međutim, to garantuje da može da užegne. Ako se ne hladi, margarin se može odvojiti na ulje i vodu i čvrste materije.

Pored ovih namirnica, stručnjaci preporučuju držanje putera od kikirikija takođe u frižideru kao i sirupa naročito kada je u pitanju javorov sirup čiji se rok trajanja skladištenjem na hladnom mestu podužava do godinu dana. Međutim, ako se primeti bilo kakva buđ, trebalo bi ga odmah baciti. To isto važi i za čokoladni sirup koji od otvaranja može ostati svež do šest meseci.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)