Odrasli

OVU HRANI SVI JEDEMO NI NE SLUTEĆI KOLIKO JE OPASNA: Stručnjaci upozoravaju na ove 3 namirnice koje mogu izazvati trovanje! (FOTO)

Svake godine veliki broj ljudi pogađa trovanje hranom zbog toga je važno šta unosimo u svoj organizam.

30.09.2023 12:01

OVU HRANI SVI JEDEMO NI NE SLUTEĆI KOLIKO JE OPASNA: Stručnjaci upozoravaju na ove 3 namirnice koje mogu izazvati trovanje! (FOTO)
shutterstock.com

Nehigijenski uslovi, kvarljiva hrana, osetljiv stomak sve su to neki od uzroka trovanja hranom ,a dok se neki oporave u roku od par dana, drugi prođu i mnogo gore. Uprkos poboljšanju zdravstvenih i bezbednosnih mera, broj slučajeva trovanja hranom širom sveta raste, naročito u Velikoj Britaniji. Postoje mnogi razlozi zbog čega se to dešava i bilo koja vrsta hrane može izazvati trovanje, prenosi britanski San.

Mikrobiolog dr Primrouz Friston sa Univerziteta u Lesteru, podelila je koju hranu treba izbegavati kako bismo izbegli ovakve situacije.

Salate u vrećicama

Uzimanje salate u vrećicama tokom nedeljne kupovine generalno je zdrav izbor. Većina domaćica se odlučuje na ovo jer im je tako lakše, međutim, doktorka napominje da ovo zeleno povrće koje se lako jede, može da se udruži sa potencijalnim bolestima

Ona je objasnila kako je njena istraživačka grupa otkrila da patogene bakterije rastu više od hiljadu puta  kada imaju dobre uslove odnosno sokove od listova salate čak i kada je salata u kesi u frižideru.

Pixabay.com

U pojedinim vrećicama sa salatom mogu se razviti bakterije zbog čega stručnjaci apeluju da se salata dobro opere 

- Zabrinjavajuće je to što iste klice koriste sokove od salate da postanu mnogobrojni i da lakše izazovu infekciju - dodaje ona.

Za one koji vole salatu, možda su ovo uznemirujući podaci, međutim, doktorka napominje da je većina vrećica sa salatom bezbedna ako se čuva u frižideru. Pored toga ona je navela da se salata dobro ispere pre nego što se pojede.

Hrana za piknik

Rizik za trovanje nekim namirnicama je i njihovo iznošenje na otvoreno poput roštilja i slično je neminovan. Veoma je teško održavati ruke čistima kada smo napolju napominje mikrobiolog i zbog toga se dešavaju i takve situacije. Iako možda ne ubijaju sve klice, ona preporučuje da treba sa sobom nositi alkoholne gelove i sprejeve kako bi dezinfikovali ruke. Dok je hrana napolju ona može privući mnoge insekte, kako leteće tako i puzeće poput muva, osa i mrava a sve one mogu preneti neke klice uključujući E koli, Salmonelu i Listeriu u vašu hranu.

shutterstock.com

Hrana na otvorenom je veoma rizična zbog insekata koji borave u prirodi i koji mogu preneti klice

Snek barovi, kafići

Što je duže hrana ostavljena da stoji to je duže izložena gadnim bubama. Čak u zatvorenom prostoru ona može biti izložena kontaminaciji insekata, prašine i pre svega ljudi. Kada se večera u bifeu neizbežan je rizik od trovanja hranom. Posetioci na ovakvim mestima dodiruju hranu a klice mogu da lete svuda kada ljudi kiju i kašlju. 

- Čak i u zatvorenom prostoru mora se uzeti u obzir kontaminacija insekata poput muva i osa jer oni naseljavaju nepokrivenu površinu. Takođe, klice se mogu deponovati iz vazduha koji je bogat bakterijama, gljivicama i virusima - navodi doktorka.

Ona je navela da se zalaže da takva mesta imaju dvočasovno pravilo za ketering i to da kvarljiva hrana postaje nebezbedna ukoliko se drži duže od dva sata nepokrivena u frižideru.

SIMPTOMI TROVANJA HRANOM

Prvi simptomi trovanja hranom javljaju se oko sat ili dva nakon konzumiranja kontaminirane hrane iako može proći i nekoliko časova ili čak nedelja dok se razviju. Prema Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi, glavni simptomi trovanja hranom uključuju:

- grčevE u stomaku

- gubitak apetita

- mučninu

- povraćanje

- dijareju

- nedostatak energije/slabost

- visoku temperaturu

- bolove u mišićima i jezu

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)