Odrasli

"PILA SAM ĐUMBIR SEDAM DANA ZAREDOM, ČETVRTOG SAM SE RAZBOLELA": Prehlada je trajala kratko, ali je jedan očekivani efekat izostao (FOTO)

Svi znaju da je ovaj koren zdrav, ali je malo onih koji su testirali kako njihov organizam reaguje ako svakog dana piju slatkasto-ljuti sok koji se preporučuje za brojne tegobe.

29.09.2023 17:00

"PILA SAM ĐUMBIR SEDAM DANA ZAREDOM, ČETVRTOG SAM SE RAZBOLELA": Prehlada je trajala kratko, ali je jedan očekivani efekat izostao (FOTO)
shutterstock.com

Novinarka "Dejli ekspresa" Diana Buntajova odlučila je da se podvrgne svojevrsnom eksperimentu. Ona je sedam dana zaredom pila sok od đumbira i zabeležila promene koje je primetila u tom periodu.

Na ovaj korak se odlučila posle iskustva svoje cimerke koja je tvrdila da za imunitet ne postoji ništa bolje od ovog slatkasto-ljutog korena.

- Iako sam oduvek imala slab imunitet, studenstki budžet mi nije dozvoljavao da kupujem sok od đumbira. Ali, pošto sam se zaposlila, mogla sam sebi da priuštim više nego ranije. Odlučila sam da isprobam sok od đumbira pre sezone virusa - otkrila je Diana.

Nabavila je sedam bočica soka koje je, po preporuci, pila svakog dana posle ručka. Prethodno je razgovarala sa lajfkoučem Džastinom Gašparovićem o efektima koje bi mogla da očekuje za vreme ispijanja ovog soka.

- Saznala sam da je đumbir pun atntioksidanasa, kao i da ima antibakterijska i antivirsna svojstva koja bi trebalo pozitivno da utiču na moj imunitet, varenje i nivo energije - rekla je Diana.

Gašparovič je, pak, s druge strane objasnio da đumbir potencijalno može da bude snažan saveznik u jačanju imunološkog sistema. 

- Smanjenjem hronične upale u našem telu đumbir potencijalno može da ojača našu odbranu od sezonskih virusa i bolesti koje ti virusi izazivaju - rekao je Gašparović.

Ovu tezu Diana je potvrdila na vlastitom primeru.

- Četvrtog dana otkako sam počela da pijem sok od đumbira uhvatila me je prehlada. Obuzeo me je dobro poznati osećaj iscrpljujućeg umora i čudne topline. Uveče sam osetila peckanje u grlu i otišla na spavanje ubeđena da ću se ujutro probuditi potpuno bolesna - podelila je Diana svoje iskustvo.

Pixabay.com

Koren đumbira može da bude dobar saveznik u jačanju imunog sistema

Sledećeg jutra probudila se sa glavoboljom, ali na njeno iznenađenje prehlada nije bila toliko jaka kao što je očekivala.

Diana je otkrila da je nasledila celijakiju i talasemiju od majke, te da zbog toga ne može da se pohvali dobrim imunitetom. Ali, za razliku od prethodnih godina, kad nije koristila sok od đumbira i kad ju je svaka prehlada "držala" oko dve nedelje, ovoga puta situacija je bila drugačija.

- Kako je dan odmicao, moji simptomi se nisu pogoršavali. Kad sam popila flašicu soka od đumbira moji sinusi su postali pohodni. Sedmog dana od početka eksperimenta probudila sam se u dobrom stanju, uverena da je ovo bila najblaža prehlada koju sam ikada imala - navodi Diana.

shutterstock.com

Zapušeni sinusi čest su pratilac sezonskih prehlada

Ona je otkrila još jednu prednost konzumiranja soka od đumbira: U danima eksperimenta osetila je značajan priliv energije odmah pošto bi popila flašicu soka.

Ipak, ispijanje soka od đumbira tokom sedam dana nije joj donelo sve očekivane benefite Diana otkriva da problemi sa nadimanjem nisu prestali. Pretpostavlja da je problem u tome što ima hroničnu upalu creva i peptipčki ulkus, a to znači da je njen stomak posebno osetljiv.

Uprkos izostanku pozitivnog efekta na zdravlje stomaka, Diana najavljuje da će nastaviti da koristi đumbir.

Ko ne sme da koristi đumbir?

Iako je veoma zdrav, đumbir nije preporučljiv osobama koje su na antikoagulantnoj terapiji, jer može dodatno da razredi krv i poveća rizik od pojave modrica i krvarenja. Preporuka je da svako ko želi da uvede đumbir u ishranu obavezno o tome prethodno razgovara sa izabranim lekarom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)