Odrasli

OVO SU SIMPTOMI KOJI SE JAVLJAJU DAN PRE SRČANOG UDARA: Razlitiči su znaci upozorenja kod muškarca i žena, evo na koju promenu morate da obratite pažnju (FOTO)

Novo istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima iste pokazatelje.

09.09.2023 15:01

OVO SU SIMPTOMI KOJI SE JAVLJAJU DAN PRE SRČANOG UDARA: Razlitiči su znaci upozorenja kod muškarca i žena, evo na koju promenu morate da obratite pažnju (FOTO)
shutterstock.com

Srčani udar nastaje kada se blokira dotok krvi u srce, što može dovesti do gubitka kiseonika i potencijalno ozbiljnog oštećenja mišića. Srčani udar (infarkt miokarda) je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. 

- U Srbiji na 1.000 stanovnika njih 300 umre od kardiovaskularnih bolesti. Vodeći uzrok nastanka aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, u koje se ubrajaju srčani i moždani udar je visok nivo LDL holesterola ili lošeg holesterola. Pacijenti sa povišenim holesterolom najčešće ništa ne osećaju i nemaju nikakve simptome. Kod mnogih pacijenata se povišeni holesterol otkrije tek kada dožive infarkt miokarda - rekla je prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog iz Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Shutterstock

Srčani udar kod muškaraca ima znak upozorenja

Novo istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan pre srčanog udara. Prema naučnicima iz Smidt Heart Instituta u u Los Anđelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osjećaju bol u prsima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu ''Lancet Digital Health''.

- Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti - izjavio je glavni autor studije Samet Čang.

Za istraživanje su korišteni podaci iz dve studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente uzrasta od 18 do 65 godina. Istraživači su takođe posmatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživeli srčani zastoj.

- Pacijenti koji primete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć pre nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću šansu da će preživeti - poručili su naučnici.

Simptomi srčanog udara

  • Stezanje preko grudi
  • Znojenje
  • Mučnina
  • Osećaj slabosti ili vrtoglavice
  • Osećaj nelagode/iznenadni oscćaj anksioznosti
  • Prekomerno kašljanje ili pištanje u grudima zbog nakupljanja tečnosti u pluc´ima
  • Bol koji se može proširiti na levu ili desnu ruku ili se može proširiti na vrat, vilicu, leđa ili stomak
  • Osećaj kratkog daha

BONUS VIDEO:

Komentari (0)