Zanimljivosti

OVE SIMPTOME JE IMAO MAJKL DŽEJ FOKS KADA JE SAZNAO DA IMA PARKINSONA: Počelo je jednom neobičnom promenom na telu (FOTO)

Prvi put mu je dijagnoza postavljena 1991. godine i od tada kreće njegova borba.

02.09.2023 12:01

OVE SIMPTOME JE IMAO MAJKL DŽEJ FOKS KADA JE SAZNAO DA IMA PARKINSONA: Počelo je jednom neobičnom promenom na telu (FOTO)
Profimedia

Jedan od najpoznatijih glumaca koji je izbio na scenu 1980-ih, Majkl Džej Foks (62) postao je skoro jednako poznat po svojoj veoma javnoj borbi protiv Parkinsonove bolesti. Nakon dijagnoze 1991. godine, Foksova bolest je napredovala u narednih nekoliko godina i zahvatila celu levu stranu sa drhtanjem i ukočenošću. Majkl Džej Foks je rekao da je u "kasnoj blagoj" fazi bolesti. Za kliničke svrhe, Parkinsonova bolest se proizvoljno deli na blage, srednje i teške stadijume.

Glumac je slikovito opisao saznanje da boluje od Parkinsona. Naime, nakon noći opijanja, Foks je primetio drhtanje u njegovom desnom malom prstu, rani simptom Parkinsonove bolesti, dijagnoze koja će promeniti tok njegovog života. Ubrzo su se simptomi pogoršavali i sve je ukazivalo da je ozbiljnije narušeno njegovo zdravstveno stanje kada se pojavilo jače drhtanje, ukočenost u kukovima i trnci u stopalima.

Profimedia

Majkl Džej Foks godinama se bori sa opakom bolesti

Foks, kome je bolest dijagnostikovana sa 29 godina, veruje da je Parkinsonova kombinacija genetskih i faktora životne sredine.

- Najverovatnije mislim da sam bio izložen nekoj vrsti hemikalije. Ono što mi kažemo je da genetika puni oružje, a okruženje povlači okidač - rekao je svojevremeno glumac

Foks je rekao da je najteži deo njegove dijagnoze bio borba sa neizvesnošću i da je svoju dijagnozu godinama držao u tajnosti, jer nije znao da li bi publika mogla da se smeje ako sazna da se on muči sa bolešću. Kako Parkinsonova bolest bitno utiče i na to kako se osećate i razmišljate, često se mogu javiti problemi sa pamćenjem, kao i depresija i anksioznost.

- Moje kratkoročno pamćenje je pogođeno. Uvek sam imao sjajnu veštinu za memorisanje. Ipak, imao sam neke ekstremne situacije u kojima su poslednjih nekoliko poslova obustavljeni, jer su mi delovi teksta bili teški zbog reči koje je trebalo zapamtiti - rekao je Fok još 2020. godine,

U proseku, ljudi sa Parkinsonovom bolešću umiru oko 16 godina nakon što im se dijagnostikuje ili počnu da pokazuju simptome. Oni kojima je dijagnostikovana u veoma mladoj dobi, na primer oko 30 godina, mogu da žive duže do 40 godina sa bolešću.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)