Odrasli

OVO SU UZROCI POJAVE VODE U KOLENIMA: Najčešći simptomi na koje upozoravaju stručnjaci (FOTO)

Kada stojimo kolena trpe čak 70 odsto težine našeg tela, a kada su savijena čak i 90 odsto.

31.08.2023 10:01

OVO SU UZROCI POJAVE VODE U KOLENIMA: Najčešći simptomi na koje upozoravaju stručnjaci (FOTO)
Shutterstock

Otok kolena, koji se stručno naziva i efuzija kolena, predstavlja nakupljanje viška tečnosti u samom zglobu kolena ili strukturama oko zgloba. Drugi naziv za otok u ovom delu tela, a koji se kod nas više koristi je voda u kolenu.

Ovo je veoma čest problem jer kolena trpe velika opterećenja, kada stojimo ona trpe čak 70 odsto težine našeg tela, a kada su savijena čak i 90 odsto. Postoje razni uzroci za javljanje ovog problema. Neki od njih su posledica povreda, gonatroza, reumatoidni artritis, septični artritis...

Shutterstock

Uzroci i simptomi vode u kolenima

UZROCI NASTANKA VODE U KOLENU

Upala i otok mogu biti posledica traumatske povrede, artritisa ili infekcije. Voda u kolenu može izazvati nelagodnost i obično je znak da nešto nije u redu. Vrsta tečnosti koja se akumulira oko kolena zavisi od osnovne bolesti, stanja ili vrste traumatske povrede koja je izazvala višak tečnosti. Lekar može ukloniti deo tečnosti i poslati je na testiranje u laboratoriju. Rezultati će im pokazati šta je izazvalo problem i kako ga lečiti. Prekomerna težina i gojaznost takođe mogu povećati rizik tako što opterećuju koleno.

 

SIMPTOMI VODE U KOLENU

Voda u kolenu će izazvati nadutost oko koštanih delova kolena. Jedno koleno može izgledati i osećati se veće od drugog. Možda će biti teško savijati ili ispravljati koleno.

Tipični simptomi uključuju:

  • Otok
  • Ukočenost
  • Smanjen opseg pokreta

Sledeći simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć:

  • Nemogućnost stavljanja težine na zglob
  • Nemanje pulsa na stopalima
  • Gubitak osećaja ispod kolena
  • Groznica

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)