Odrasli

EVO KAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA RAK PROSTATE: Naučnici došli do zapanjujućih podataka (FOTO)

U zavisnosti od njihove učestalosti ali i godina starosti, otkrivene su rizične grupe muškaraca.

13.08.2023 17:02

EVO KAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA RAK PROSTATE: Naučnici došli do zapanjujućih podataka (FOTO)
shutterstock.com

Rak prostate je veoma čest kod muškaraca. Nije jasno šta tačno uzrokuje ovu bolest, ali većina faktora rizika su godine (preko pedeset), gojaznost, kao i genetika. Međutim, istraživači su želeli da pronađu način na koji ova bolest može da se uspori. 

Američki naučnici su intervjuisali gotovo 32.000 muškaraca o njihovim navikama ejakulacije i pratili ih da vide da li su dobili dijagnozu ovog smrtonosnog oboljenja. Muškarci starosti od 20 do 29 godina koji su ejakulirali pet puta nedeljno, imali su oko trećinu manje šanse da obole od raka prostate u poređenju sa onima koji su to činili samo četiri do sedam puta mesečno. Oni koji su bili stari između 40 i 49 godina su imali 32 odsto manji rizik, prema istraživanju.

shutterstock

Mokrenje je samo jedan od simptoma, koji može da vas upozori na smrtonosni rak prostate.

- Procenili smo da li je učestalost ejakulacije tokom života povezana sa rizikom od raka prostate. Otkrili smo da su muškarci, koji su prijavili višu učestalost u poređenju s nižom učestalošću ejakulacije, tokom odraslog života imali manje verovatnoće da im tokom kasnijih godina bude dijagnostikovan rak prostate. Ovi rezultati pružaju dodatne dokaze o korisnoj ulozi češće ejakulacije tokom odraslog života u etiologiji raka prostate, posebno kod nižeg rizika od bolesti - rekla je dr Dženifer Rajder sa Bostonskog univerziteta. 

Simptomi raka prostate obično se neće prikazati dok bolest ne napreduje dovoljno da pritisne uretru - cev kroz koju mokrite.

Simptomi uključuju:

  • Potrebu za mokrenjem, posebno noću
  • Teškoće pri mokrenju
  • Slab mlaz mokraće
  • Naprezanje i duže trajanje mokrenja
  • Osećaj da se bešika nije potpuno ispraznila

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)