Odrasli

UMOR I POSPANOST MOGU UKAZATI NA OZBILJAN PROBLEM U ORGANIZMU: Proverite odmah da li imate nedostatak ovog vitamina, može ostaviti drastične posledice(FOTO)

Postoji niz simptoma koji se mogu pojaviti ako neko ima ovaj nedostatak.

28.07.2023 15:30

UMOR I POSPANOST MOGU UKAZATI NA OZBILJAN PROBLEM U ORGANIZMU: Proverite odmah da li imate nedostatak ovog vitamina, može ostaviti drastične posledice(FOTO)
shutterstock.com

Osećaj umora je često povezan sa neredovnim snom ili stresom na radnom mestu, ali Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije je upozorila da bi osećaj pospanosti mogao da upozori na nedostatak vitamina B12. Kako objašnjavaju, vitamin B12 i folna kiselina obavljaju nekoliko važnih funkcija u telu, kao što su održavanje zdravlja nervnog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, može pomoći u prevenciji anemije, koja uzrokuje nedostatak energije i ekstremni umor.

shutterstock.com

Nedostatak vitamina b12 može ostaviti posledice na celokupno zdravlje

- Anemija zbog nedostatka vitamina B12 nastaje kada nedostatak vitamina B12 ili folata uzrokuje da telo proizvodi abnormalno velika crvena krvna zrnca koja ne mogu pravilno da funkcionišu - poručuju iz Nacionalne zdravstvene službe.


Dodaju i to da se crvena krvna zrnca prenose kiseonik po telu pomoću supstance koja se zove hemoglobin. - Anemija je opšti termin za ili manje crvenih krvnih zrnaca nego što je normalno ili za abnormalno nisku količinu hemoglobina u svakom crvenom krvnom zrncu - naglašavaju iz NZS.

Uobičajeni simptomi nedostatka vitamina B12

Postoji niz simptoma koji se mogu pojaviti ako neko ima nedostatak vitamina B12, a to su:

  • Ekstremni umor
  • Manjak energije
  • Žmarci
  • Bolan i crven jezik
  • Čirevi u ustima
  • Slabost mišića

Problemi sa vidom

  • Psihološki problemi, u rasponu od blage depresije ili anksioznosti do konfuzije i demencije
  • Problemi sa pamćenjem, razumevanjem i rasuđivanjem

Neki od ovih simptoma mogu se javiti i kod ljudi koji imaju nedostatak vitamina B12 ili folata, ali nisu razvili anemiju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)