Odrasli

OPAKA BOLEST PRETI LJUDIMA KOJI SE BAVE OVIM ZANIMANJIMA: Nikada ne biste pretpostavili o kojim poslovima se radi, pogledajte da li je vaš na listi!

Prema podacima Institua za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji u proseku godišnje od ove vrste maligniteta oboli 820, a premine 420 žena.

12.07.2023 11:05

OPAKA BOLEST PRETI LJUDIMA KOJI SE BAVE OVIM ZANIMANJIMA:  Nikada ne biste pretpostavili o kojim poslovima se radi, pogledajte da li je vaš na listi!
Shutterstock

Rak jajnika (lat. karcinom ovarijuma) je teška bolest, koja se zbog nespecifičnih simptoma najčešće otkriva kasno. Maligne ćelije se brzo šire, a bolest se, nažalost, uglavnom dijagnostikuje u naprednoj fazi. U svetu se godišnje registruje 290.000 novih slučajeva obolelih od kancera jajnika, a tokom jedne godine oko 180.000 žena na svetu izgubi bitku sa ovom bolešću.

Prema podacima Institua za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji u proseku godišnje od ove teške i smrtonosne bolesti oboli 820, a premine 420 žena. Među ženama u Srbiji, rak jajnika je šesta maligna bolest po obolevanju (5,0%) i sedma u umiranju (4,6%).

Foto: Shutterstock

U Srbiji od karcinoma jajnika u proseku oboli 820, a premine 430 žena.

Istraživanja su pokazala da žene koje su provele 10 ili više godina u frizerskim, ili kozmetičkim salonima, imaju trostruko veći rizik od raka jajnika zbog rada sa bojama, izbeljivačima i lakovima. Međutim, i muškarci mogu da obole od maligniteta zbog rada sa hemikalijama. Berberi, računovođe i građevinski radnici se takođe suočavaju sa dvostruko većom opasnošću od prosečne žene.

- Žene koje rade u frizerskim salonima izložene su stotinama hemikalija u visokim koncentracijama, uključujući boje za kosu, šampone, balzame i proizvode za oblikovanje kosekaže Dr Anita Koušik, sa Univerziteta u Montrealu.

Lista rizičnih poslova:

Međunarodna agencija za istraživanje raka istražila je da su ove hemikalije najopasnije:

  • Amonijak
  • Vodonik-peroksid 
  • Poliesterska vlakna
  • Pogonski gasovi i benzin


BONUS VIDEO:

Komentari (0)