Odrasli

ZUJI VAM U UŠIMA I IMATE NEOBIČNE IZRASLINE: Ovi simptomi mogu da ukazuju na podmuklu bolest o kojoj se malo govori i zna

Često se prvi znaci raka zanemare ili zamene drugim oboljenjima, a rana dijagnostika je ključna za lečenje.

07.07.2023 17:05

ZUJI VAM U UŠIMA I IMATE NEOBIČNE IZRASLINE: Ovi simptomi mogu da ukazuju na podmuklu bolest o kojoj se malo govori i zna
Shutterstok

Svaka dijagnoza kancera, bio on maligni ili benigni, je svojevrstan šok za pacijenta. Kada su u pitanju tumori vrlo malo se govori i zna o zloćudnim i dobroćudnim tumorima uha, koji se obično manifestuju gubitkom sluha. Kako upozoravaju lekari, gubitak sluha nije jedini znak da se tumor javio, zato je obratite pažnju na sve propratne simptome, kako bi se ova opasna bolest dijagnostikovala na vreme i započelo lečenje, pojasnili su stručnjaci sa klinike u Klivlendu. 

Zloćudni tumori uha

U spoljašnjem slušnom kanalu mogu da se razviju bazocelulurni i planocelularni karcinomi kao izrasline koji nastaju u epidermu uha i najčešće podsećaju na mladeže. Hronična upala srednjeg uha može da utiče na stvaranje planocelularnog karcinoma. Ovi tumori najčešće se uklanjaju hiruškim putem nakon čega se sprovodi zračenje.

Kad su promene ograničene na spoljašnji slušni kanal i nisu se prošilrile na srednje uho, nagovešteno je uklanjanje slušnog kanala uz poštedu živca lica, ili facijalnog živca (kranijalni nerv koji sadrži motorna, senzitivna i parasimpatička vlakna.  

Karcinom pločastih stanica retko potiče iz srednjeg uha. Predispozicija može biti trajna otoreja (iscedak iz uha), ili hronična upala srednjeg uha. Potrebno je uraditi hirurško uklanjanje promena na slepoočnoj kosti i lečenje nastaviti sa zračenjem. 

Paragangliomi (retki tumori) nastaju u slepoočnoj kosti uz glomus tumore srednjeg uha, ili na ušnoj školjci. Prvi simptom je često zujanje u ušima koje je povezano sa čeonom kosti. Javlja se nagluvost. Terapija uključuje odstranjivanje tumora. Tumori koji su preveliki da bi se odstranili hirurški se tretiraju zračenjem.

shutterstock.com

Postoji niz zloćudnih i dobroćudnih tumora uha, koji se obično manifestuju gubitkom sluha

Dobroćudni tumori uha

U spoljašnjem slušnom kanalu se mogu razviti lojne ciste benigni tumori i ožiljci, koji ga začepljuju, dovodeći do nagluvosti. Prepotučena terapija je odstranjivanje.

Ceruminomi (ušna smola) nastaju u spoljašnjoj trećini slušnog kanala. Ovi tumori su dobroćudni i ne metastaziraju (ne šire se), ali je potrebno njihovo odstranjivanje zbog otežavanja svakodnevnih aktivnosti. 

Prema rečima stručnjaka iz klinike u Klivlendu najveći rizici za pojavu kancera uha su:

  • hronične infekcije uha 
  • pirsing u ušima
  • nasledne bolosti kao što je neurofibromatoza (NFS)
  • ronjenje i surfovanje 
  • pušenje uključujući izlaganje pasivnom pušenju 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)