Odrasli

POGORŠANJE VIDA MOŽE UKAZIVATI NA OPASNU BOLEST: Stručnjaci napominju da ne treba zanamarivati ove znakove upozorenja! (FOTO)

Nekada se simptmi mogu kriti u manje očiglednim znacima koje ne primećujete.

08.07.2023 10:01

POGORŠANJE VIDA MOŽE UKAZIVATI NA OPASNU BOLEST: Stručnjaci napominju da ne treba zanamarivati ove znakove upozorenja! (FOTO)
shutterstock.com

Više od pola miliona svetske populacije, prema statistikama, u razdoblju od 20 do 79 godina pati od dijabetesa, a čak polovina nema postavljenu dijagnozu zbog čega se i ne leči. Razlog tome može biti i nedovoljna upućenost u samu bolest i simptome koji su karakteristični za nju.

Iako mnogi u startu vezuju veliku žeđ za dijabetes, činjenica je da postoji mnogo više vidljivih i nevidljivih znakova koji upućuju na ovu podmuklu bolest. Stručnjaci napominju da mnogi ignorišu pogoršanje vida, a to bi ustvari trebalo da bude znak za uzbunu.

Crveniko oko oka i zamagljeni vid često može biti znak dijabetesa tipa 2

Kajla Blek optičarka iz kompanije Buts Optikejns za Dejli Mejl napominje kako testovi za vid ne utvrđuju samo dioptriju i treba li da nosimo naočare, već igraju ključnu ulogu u proveri mogućih ozbiljnih zdravstvenih stanja.Blek je optičarka već 25 godina, a na popis simptoma dijabetesa navodi i pogoršanje ili gubitak vida. Ona dodaje da su znakovi upozorenja zamagljeni vid, plutajuće čestice u očima, bol i crvenilo oka

Problemi sa dijabetičkom retinopatijom su komplikacija koja nastaje kao posledica šećerne bolesti. Bez lečenja može doći do slepila ali takođe mogu proći i godine pre nego dođe do ove faze, navodi Britanska nacionalna zdravstvena služba.

shutterstock.com

Zamagljeni vid može ukazivati na ovu opasnu bolest, zbog toga je važno uraditi testove vida

Ovo stanje uzrokuje visok nivo šećera u krvi koji oštećuje krvne žile koje hrane zadnji deo oka mrežnjaču. Blek ističe da ovi simptomi ne ukazuju nužno na dijabetes ali da nije na odmet otići na pregled.

Drugi simptomi

Nagli gubitak težine je jedan od ključnih pokazatelja da je moguće da imate dijabetes jer  na to utiče visok nivo šećera u krvi. Takođe, u slučaju kad bubrezi ne mogu da apsorbuju sav dodatni šećer.

Potreba za mokrenjem

Kada je glukoza u krvi na određenom nivou, bubrezi izbacuju višak iz tela. Da bi došlo do izbacivanja glukoze  proizvodi se više mokraće i dolazi do učestalijeg mokrenja. Češće mokrenje izaziva stalnu žeđ što vas opet tera na vodu ali i na mokrenje.

Povećana žeđ

Tečnost koja se logično gubi pojačanim mokrenjem izaziva dehidraciju zbog čega osećamo suvoću u ustima. Gubitak tečnosti može dovesti do svraba kože koja je suva. 

Pixabay.com

Pojačana žeđ je jedan od najočiglednijih pokazatelja da možda patite od dijabetesa

Glavobolja

Povećanje nivoa šećera u krvi može da prouzrokuje oštećenje živaca, uključujući i one u mozgu i to često prouzrokuje i česte glavobolje.

Trnci u stopalima i šakama

Povišena glukoza utiče na živce i može dovesti do oštećenja što izaziva trnce u šakama i stopalima.

Neredovne menstruacije

Kada su bolesne, neke žene imaju redovne menstruacije dok za druge kod kojih su one neredovne može biti znak uozorenja da nešto nije u redu.

Ekstreman umor se takođe navodi kao jedan od simptoma kao i suva i koža koja svrbi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)