Odrasli

EVO KAKO MI JE JOGA OD 15 MINUTA PROMENILA DAN: Instruktorka Sara podelila je svoj recept za zdrav i srećan život (FOTO)

Nije neophodno da sate provodite vežbajući kako bi podstakli um i telo. Dovoljno je da se fokusirte nekoliko trenutaka na svoje telo i rezultati će biti primetni.

03.07.2023 10:01

EVO KAKO MI JE JOGA OD 15 MINUTA PROMENILA DAN: Instruktorka Sara podelila je svoj recept za zdrav i srećan život (FOTO)
Shutterstock

Mnogi od nas se češće odlučuju za intenzivniji oblik vežbanja, pa dame i napornije kućne poslove smatraju jednim oblikom "treninga". Svakodnevno prelaženje određene rute u toku dana, mnogima je podsticaj da su na dobrom putu da izgrade formu, a u većini slučajeva da dođu do krajnjeg cilja i savršenog tela. Ipak, nije činjenica za zanemarivanje da mnogi u današnjem užurbanom i dinamičnom životu nemaju mnogo vremena na raspolaganje kako bi se posvetili svom telu. 

Postoji niz treninga i načina na koji mnogi mogu da steknu formu, jačaju svoje telo i mišiće, mnogi se odlučuju za jogu. Mnoge studije su dokazale da ovaj vid vežbanja može poboljšati snagu, ravnotežu i flksibilnost ali može uticati pozitivno na nervni sistem i raspoloženje. 

Shutterstock

Pokretanje tela od rana jutra veoma je važno za dobar početak dana

Jedna savetnica za vežbanje je za fitandwell.com sugerisala kako je otkrila da četvrtina jednog sata joge, povoljno utiče na njen organizam i telo i kako je to ugradila u svoju jutarnju rutinu. Iako 15 minuta  ne zvuči puno, naučna istraživanja su pokazala da i mala količina vežbanja može imati povoljan uticaj na naše zdravlje. Jedna studija je pokazala da čak i četvrtina sata vežbanja može da produži životni vek.

Sara Hajfild učiteljica joge veruje da je istezanje i pomeranje tela ujutru sjajna ideja. 

- Joga je miran i energičan način da započnete dan. Pomaže da se probudite ujutru jer vas uvodi u sadašnji trenutak tako da se osećate smireno, prizemljeno i uravnoteženo  dok istežete mišiće i nežno gradite snagu i stabilnost.- ističe ona. 

Ona navodi nekoliko stvari koje je otkrila započinjući jutra sa jogom:

1) Započinjanje jutra jogom daje snagu

Jutra obično provodimo u stanju pripravnosti. Nije nužno da smo pod stresom ali naš mozak je opterećen mislima šta treba da se uradi tog dana. Savetnica napominje kako je ispočetka bilo nezgodno izbrisati iz glave sve i da je u prvim seansama uhvatila sebe kako prelazi kroz listu obaveza kada je trebalo da se opusti i uživa u mirnim trenucima. Međutim, narednih dana je bilo sve lakše, tako što je zapisala svoje obaveze kako bi se isključila iz tih misli i kako bi se fokusirala na jogu. Ipak, ona napominje da je važno uživati u aspektima meditacije sa pažnjom, duboko udišući i osećajući povezanost svog tela sa umom. Takvi trenuci mira vas čine osnaženim i mentalno i fizički.

Pixabay.com

Meditacija i 15-mnuta povezivanja tela sa umom daje snagu i smirenost

 

2. Odvajanje vremena za trčanje može učiniti vaše telo jačim

Iako mnogi od nas misle kako je dovoljno ujutru se pokrenuti, napraviti obrok za porodicu, istuširati se i krenuti na posao, nije tako. Savetnica ističe da je 15 minuta, hodanja, trčanja ili posvećivanja svom telu kroz neki vid kretanja i te kako važno jer na taj način dajemo telu priliku da se kreće, istegne i fokusira i stiče ravnotežu i snagu. Ona je primetila pozitivne strane praktikovanja ovakvih vežbi i to kroz njene mišiće koji su bili zategnuti i manje napeti, a telo gipko. Bolovi u mišićima su nestali a ona se osećala snažnije.

Pixabay.com

Početak dana sa 20 minuta trčanja odvojiće vas od izležavanja u krevetu i stvoriti disciplinu za ranije ustajanje

3. Svakodnevno 15-minutno vežbanje je ostvarivo

Manje- više si koristimo izgovor da zbog prevelikih obaveza ne stižemo da se krećemo i vežbamo ali je istina da zapravo vremena uvek ima. Na dnevnom nivou izdvojiti 15 ili 20 minuta kako bismo se kretali nije mnogo a pozitivne efekte toga možemo videti nakon određenog vremena. Ustajanje 20 minuta ranije će nas skloniti od prekomernog ležanja u krevetu, a jutarnja rutina joge od 10 pokreta biće sjajan način da započnete slobodan dan

4. Stvarate zdrave navike

Stvaranje novih navika zahteva vreme. U početku možemo doći u dilemu da li da nastavimo sa vežbanjem, upražnjavanjem neke aktivnosti ali kako dani odmiču navika se zadržava. Savetnica napominje kako je sada uvrstila neku vrstu joge poput "pozdrav suncu" pre nego se istušira ali i da upražnjava kosmičku jogu sa ćerkama. Ona napominje da je joga postala način i deo njenog života i da joj je zbog toga život bolji i ispunjeniji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)