Odrasli

NEDOSTAJE VAM FOKUS? Slušanje ove muzike će vam pomoći, A NIJE KLASIKA!

Najnovija istraživanja potvrdila su određene note i te kako imaju uticaja na koncentraciju ljudi, a evo šta najlakše može da je poremeti.

26.06.2023 17:01

NEDOSTAJE VAM FOKUS? Slušanje ove muzike će vam pomoći, A NIJE KLASIKA!
shutterstock.com

Ako se borite s problemom deficita pažnje možda će vam, kako sugeriše nauka, slušanje određene muzike pomoći da imate bolju koncentraciju. Istraživači su, naime, otkrili da kada je u pitanju "jačanje" mozga, ne postoji žanr koji bi svima odgovarao, prenosi CNBC.com. Međutim, Sirini Pilej, naučnik sa Harvarda, je proučavajući funkcionisanje ljudskog mozga došao do zanimljivih rezultata. Otkrio je da "poznata muzika" i pesme u kojima uživamo, jesu najefikasnije za povećanje koncentracije

Pre njegovog istraživanja je jedna studija iz 2018. pokazala da poznata muzika aktivira mnoge regione mozga koji su odgovorni za kretanje, tako da fokus ispunjava telo. Pilej naglašava da se na taj način pevanjem može i osetiti naučeni ritam u telu. Budući da nam je pesma poznata, naredni korak je iščekivanje šta je sledeće na listi. 

Koju muziku slušati za bolji fokus?

Poznata muzika se pokazala efkasnom kada je potrebno osloboditi se stresa i povezati se sa emocijama koje su nam potrebne da budemo potpuno prisutni. Primera radi, kada je pod stresom ili kada je ljut, neuronaučnik Pilej rado sluša Eminemovu pesmu "Lose youself". Ako mu je potrebno da se smiri rado će se odlučiti za "Flowers", Majli Sajrus

Pixabay

Muzika pomaže da se oslobodimo stresa, ljutnje i negativnih emocija

Drugi naučnici su došli do zanimljivih rezultata otkrivši da muzika koja najpozitivnije utiče na učenje jeste takozvana meka-brza, poput pesama "Tvoj sam", Džejsona Mraza, ili "Ljubav na vrhu", pevačice Bijons. S druge strane, glasna, a istovremeno brza muzika, ali i glasna, a spora muzika, ometaju učenje. Prema istraživanjima, instrumentalna muzika takođe, verovali ili ne, može biti ometajuća u odnosu na muziku s tekstovima.

Koliko poznata muzika utiče na mozak?

Postoji više načina kako muzika može uticati na mozak da se fokusira. Jedan od njih je da utiče na smanjenje hormona stresa, kortizola, i omogućava da centar pažnje mozga radi bez prekida. U mozgu su fokusni centri povezani s regionima koji obrađuju emocije, tako da svaka muzika koja vas čini emocionalno nestabilnim može poremetitit koncentraciju.

Međutim, kada potisnete osećanja, negativne emocije se zadržavaju u mozgu. Bez obzira na to što tada činite sve da se skoncetrišete, izgubićete sposobnost fokusa. Ako vam muzika pomaže da se povežete sa emocijma, pomaže vam i da razmišljate jasnije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)