Odrasli

Ona je 7 dana jela samo PASULJ: Najveća promena dešavala se uveče, rezultati su NEVEROVATNI

Dijetetičarka Marisa Somers je probala zanimljiv eksperiment, a potom je podelila utiske.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

11.09.2025 14:40

Ona je 7 dana jela samo PASULJ: Najveća promena dešavala se uveče, rezultati su NEVEROVATNI
shutterstock_ltummy

Autorka teksta je nedelju dana uključivala pasulj u svoju ishranu kako bi proverila kako će to uticati na njen organizam i opšti osećaj energije. 

Ovo je njena ispovest u celosti.

- Ako mene pitate, zdravstvene koristi od pasulja svrstavaju ga među one namirnice koje ne dobijaju dovoljno priznanja. Pasulj je izuzetno svestrana namirnica koja se može koristiti na mnogo načina. Sav pasulj je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, folata, kalijuma i gvožđa - kaže registrovana dijetetičarka Marisa Somers, RDN.

On je nutritivno gust izvor biljnih proteina koji se može upotrebiti u raznim jelima.

- Odlično ide u takose ili burito činije, može da se pomeša sa plehom pečenog povrća ili da se doda salatama kao izvor složenih ugljenih hidrata. Pored toga, pasulj je relativno povoljna namirnica za ostavu -piše u tekstu "The Healthy" autorka Džajla Andrulonis, prenosi Espreso.

Kako je objasnila, sedam dana je jela pasulj i pratila kako to utiče na njen organizam.

- Kada sam dobila zadatak da nedelju dana jedem pasulj svakog dana kako bih videla kako će moje telo reagovati, pomislila sam da će to biti koristan eksperiment kojim ću rastegnuti i budžet i kreativnost u kuhinji. Dodatne zdravstvene koristi o kojima sam učila bile su prijatan bonus - rekla je Marisa.

Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Ispovest žene koja je sedam dana jela pasulj

Kako pasulj utiče na zdravlje objasnila je i vlasnica onlajn platforme za nutricionistički koučing Happy Strong Healthy.

- Pasulj ima dug rok trajanja, pristupačan je i često je već termički obrađen, što olakšava pripremu obroka i smanjuje stres oko kuvanja. Pokazano je i da ima koristi za srce i varenje zbog svog nutritivnog sastava, a može pomoći i stabilizaciji šećera u krvi kada se konzumira kao deo obroka ili užine - objasnila je Džena Verner, RD, vlasnica onlajn platforme za nutricionistički koučing Happy Strong Healthy.

U nastavku, Marisa Somers je objasnila šta je jela tokom tih sedam dana.

- Tokom svoje nedelje sa pasuljem jela sam različite vrste mahunarki u različitim receptima. Evo šta sam naučila, uz uvide stručnjaka o detaljima zbog kojih je pasulj miljenik bogat hranljivim sastojcima.
U poslednje vreme primetila sam da mi se kasno uveče javlja potreba za grickanjem. Da bih obuzdala nesvesno večernje grickanje, pokušavala sam svesno da u toku dana u obroke unosim više proteina. Ispostavilo se da je pasulj upravo to što mi je trebalo.

Iako pasulj ima brojne koristi, neke od njih prate i neprijatne nuspojave, kao što je pojačano stvaranje gasova. Ipak, prednosti povezane sa većim unosom vlakana pomogle su mi da tokom nedelje budem redovnija, što nikada nije loše.

Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Uticaj pasulja na zdravlje

Kako je objasnila Džena Verner vlakna u pasulju su korisna jer mogu da pomognu u regulaciji šećera u krvi i da doprinesu boljem varenju.

- Pasulj je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog pritiska, magnezijuma i kalijuma. Na krvni pritisak utiče mnogo faktora, uključujući ishranu, nivo fizičke aktivnosti i unos alkohola, ali dodavanje mahunarki moglo bi da pomogne u smanjenju ukupnog pritiska - nastavila je da objašnjava Marisa.

Somers je podelila šta je naučila nakon sedam dana konzumiranja pasulja.

- Tokom nedelje u kojoj sam svakog dana jela pasulj, naučila sam dosta o dodatnim zdravstvenim koristima ovih malih, ali moćnih mahunarki. Uz to sam i prilično uštedela na računu za namirnice zamenom dela obroka na bazi mesa pasuljem. Jedan od najvažnijih zaključaka je da je raznovrsnost ključ kada pokušavate da u svakodnevnu ishranu uvrstite pasulj. Srećom, izbor je veliki i sve varijante su bogate korisnim sastojcima. Ne morate biti na biljnoj ishrani da biste imali koristi od toga što jedete više pasulja - rekla je Marisa Somers.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)