Koliko god da volite ribu, sigurno ne biste mogli da je jedete svaki dan, a još manje bi vam se svidelo da za svaki obrok imate ribu. A baš to je uradio autor i strastveni pecaroš Pol Grinberg koji je punih godinu dana svakodnevno jeo samo ribu i to za doručak, ručak i večeru.
Ovaj izazov deo je njegovog dokumentarnog filma "Riba na mom tanjiru", a cilj je bio da lično ispita kako ekstremna konzumacija ribe utiče na ljudski organizam.
Iako priznaje da voli ribu, Grinberg kaže da mu nije bilo lako da je jede svakodnevno, tri puta dnevno. Ipak, uspeo je da istraje svih 365 dana. Nakon završetka eksperimenta, otišao je na lekarski pregled, a rezultati su zapanjili lekare.
Analize su pokazale da se njegovo zdravstveno stanje gotovo nije promenilo, ali mu je primećen povišen krvni pritisak. Ipak, Grinberg tvrdi da se osećao odlično tokom cele godine. Bio je pun energije i nijednom nije bio prehlađen, niti bolestan.
Njegov slučaj zainteresovao je i medicinske stručnjake, koji su nakon detaljne analize došli do zaključka.
- Riba jeste veoma zdrava i bogata nutrijentima poput omega-3 masnih kiselina, cinka i gvožđa, ali isključivo kada se konzumira umereno - naveli su oni.
Kako lekari ističu, male količine žive koje se nalaze u ribi mogu predstavljati rizik ako se riba jede prečesto. Preporučena količina je jednom do dva puta nedeljno, što je dovoljno da telo dobije sve neophodne hranljive materije, bez štetnih posledica.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)