Odrasli

Da li su smokve ZABRANJENO VOĆE za dijabetičare?

Ovo voće ima brojne prednosti po zdravlje i teško im je zbog slatkoće odoleti, a ovo su pravila za njihovo konzumiranje.

Slika Autora
bySrećna Republika

05.09.2025 13:01

Da li su smokve ZABRANJENO VOĆE za dijabetičare?
Shutterstock

Kontrola dijabetesa može da bude veoma izazovna, posebno kada je u pitanju izbor prave hrane koja pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. U sezoni smokava teško je odoleti njihovom slatkom uskusu. Zato  se većina ljudi koja se bori sa visokim nivoom šećera u krvi pita se da li smeju da jedu smokve. 

Smokve, i sveže i sušene, bogate su vlaknima koja pomažu u varenju i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, vitaminima A, B1, B2 i K, kao i mineralima kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom i kalijumom. Antioksidansi iz smokava pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala.

Zašto su smokve dobre za dijabetes

  • Niži glikemijski indeks: Glikemijski indeks (GI) meri koliko brzo hrana podiže nivo šećera u krvi. Hrana sa niskim GI je bolja za kontrolu dijabetesa jer uzrokuje sporiji porast šećera u krvi. Smokve imaju nizak do umeren GI, što ih čini pogodnom opcijom za osobe sa dijabetesom.
  • Bogate dijeteskim vlaknima: Vlakna su ključna za osobe sa dijabetesom jer pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok. Smokve su odličan izvor dijetetskih vlakana, koja mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
  • Antioksidativna svojstva: Oksidativni stres i upala su svakodnevna briga osobe sa dijabetesom. Antioksidansi prisutni u smokvama pomažu u borbi protiv ovih tegoba, tako što doprinose poboljšavanju opšteg zdravlja i smanjujenju komplikacija prouzrokovanih dijabetesom.
  • Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a vlakna snižavaju holesterol – što poboljšava zdravlje srca.
  • Kalcijum i magnezijum jačaju kosti i smanjuju rizik od osteoporoze.
  • Vlakna produžavaju osećaj sitosti i pomažu u kontroli telesne težine, što je ključno za upravljanje dijabetesom.

Sveže ili suve smokve

I sveže i sušene sorte nude prednosti, ali postoje neke razlike koje treba uzeti u obzir, posebno u vezi sa sadržajem šećera.

Shutterstock/Fh Photo

Suve smokve imaju više šećera

Osobe sa dijabetesom treba da jedu sveže smokve jer imaju manje šećera u poređenju sa suvim smokvama.Takođe, sveže smokve imaju visok sadržaj vode što pomaž eu održavanju hidriranosti. 

Suve smokve osobe sa dijabetesom bi trebalo da izbegavaju jer proces sušenja povećava koncentraciju šećera. Međutim, visok sadržaj vlakana može pomoći u ublažavanju ovog efekta.

Koliko smokvi dnevno je dozvoljeno

Dijabetičari bi trebalo da pojedu najviše dve manje sveže smokve dnevno ili jednu suvu skokvu. Kombinujte ih sa proteinima ili zdravim mastima. Najbolje ih jesti sa grčkim jogurtom, svežim sirom, bademima ili orasima da bi se uravnotežilo oslobađanje šećera.

Napomena: Ukoliko niste sigurni da li smete jesti smokve o njihovom uključivanju u ishranu treba da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da su usklađene sa vašim individualnim zdravstvenim potrebama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)