Odrasli

NAUČNICI OTKRILI ŠTA UTIČE NA SNAŽNIJI LIBIDO KOD MUŠKARACA: Ukoliko žele da budu izdržljiviji u krevetu, potrebno je da samo promene jednu životnu naviku (FOTO)

Naučnici su za istraživanje odabrali 45 zdravih mladića, a krajnji ishod ih je prilično iznenadio.

20.06.2023 12:01

NAUČNICI OTKRILI ŠTA UTIČE NA SNAŽNIJI LIBIDO KOD MUŠKARACA: Ukoliko žele da budu izdržljiviji u krevetu, potrebno je da samo promene jednu životnu naviku (FOTO)
Shutterstock

Fizička aktivnost je neophodna za održavanje forme kao i svih parametara koji život čine kvalitetnijim. Nije u pitanju samo skidanje masnih naslaga i nabijanje mišića, benefiti treniranja imaju mnogo dublju suštinu. Najnovije istraživanje ukazuje da je fizička aktivnost muškarca esencija potencije i se*sualnih sposobnosti na duže staze. 

Nova studija sugeriše da je veća verovatnoća da će se muškarci koji treniraju osećati uzbuđenije za razliku od onih koji ne treniraju. Nemački istraživači su utvrdili da su muškarci koji su radili trominutni test snage daleko bolje reagovali na se*sualne stimuluse u vidu se*sualnih fotografija nakon fizičkog napora. Oni tvrde da je samo nekoliko minuta "stresa" na telo, u vidu fizičke vežbe, dovoljno da se pokrene simpatički nervni sistem koji upravlja odgovorom tela na uzbuđenje, kao što su krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Shutterstock

Studija je uključila 45 zdravih muških studenata koji nisu bili gojazni, nisu imali psihijatrijske, ili osnovne bolesti

Stručnjaci sa Univerziteta u Zigenu i Univerziteta u Triru u Nemačkoj pokušali su da utvrde u kojoj meri vežbanje utiče na sposobnost muškarca da se uzbudi. Njihovi nalazi sugerišu da pojačani fizički odgovori na vežbu, kao što su ubrzani otkucaji srca i disanje, omogućavaju još veći fizički odgovor na se*sualne stimuluse. Studija je uključila 45 zdravih muških studenata koji nisu bili gojazni, nisu imali psihijatrijske, ili osnovne bolesti, nisu bili prekomerni pušači, ili korisnici droga. 

Na početku eksperimenta, muškarci su bili vezani za opremu koja bi merila njihov osnovni broj otkucaja srca, krvni pritisak i druge fiziološke reakcije. Muškarci koji su učestvovali u studiji morali su da izvrše test snage prijanjanja držeći se za uređaj za testiranje što je jače moguće, nakon čega je usledio period odmora od 10 minuta da bi zabeležili nivo "stresa", uzbuđenja i uznemirenosti.

Učesnici studije su podeljeni u dve grupe : kontrolna grupa i grupa za vežbanje

Učesnici studije su nasumično raspoređeni u dve grupe, kontrolnu grupu, koja bi imala vrlo malo energije, i grupu za „stres“ ili grupu za vežbanje. Učesnici kontrolne grupe su morali da drže merni uređaj na 45 procenata svoje maksimalne snage držanja, prema studiji, i da drže istu količinu pritiska tri minuta. Kontrolna grupa je u međuvremenu uhvatila uređaj za testiranje sa samo 10 procenata svog maksimalnog držanja, što se smatra veoma slabim pritiskom, nakon čega je usledio period odmora od sedam minuta.

Shutterstock

Uzbuđenje često izaziva znojenje, a znoj je bogat elektrolitima kao što su natrijum i kalijum

Muškarcima su pokazane slike koje prikazuju nasilje, sportske aktivnosti, se*s, svakodnevne društvene situacije i prirodne pejzaže. Uređaj za praćenje očiju je korišćen za merenje refleksa treptanja svake osobe. Stručnjaci koji stoje iza studije takođe su merili provodljivost kože, odnosno električna svojstva kože. Kada se susreće sa određenim spoljnim nadražajima, koža privremeno postaje bolji provodnik struje.

Uzbuđenje često izaziva znojenje, a znoj je bogat elektrolitima kao što su natrijum i kalijum koji, kada se pomešaju sa vodom, provode struju. Grupa muškaraca koja je imala više energije videla je drastičnije promene otkucaja srca i veću provodljivost kože kada su im prikazane s*sualno eksplicitne slike od onih koji su trošili vrlo malo energije.

- Naši nalazi pružaju snažne dokaze za poboljšanje se*sualne želje sa akutnom izloženošću stresu kod muškaraca i sugerišu različito uključivanje parasimpatičkih i simpatičkih mehanizama - napisali su autori studije. 

Shutterstock

Na početku eksperimenta, muškarci su bili vezani za opremu koja bi merila njihov osnovni broj otkucaja srca

- Zajedno, naši nalazi pružaju snažne dokaze za poboljšanje se*sualne obrade akutnom izloženošću stresu kod muškaraca i sugerišu različito uključivanje parasimpatičkih i simpatičkih mehanizama - napisno je za  Psychophysiology.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)